Узми рачун и победи: Стижу награде за најактивније општине

Док грађани у пет првопласираних општина гласају како да утроше наградни фонд од 20.000 евра, зоне бесплатног интернета пуштене у рад у Белој Паланци, Димитровграду и Прокупљу

 

Грађани Беле Паланке, Димитровграда, Пландишта, Беле Цркве и Голупца до 26. јуна изабраће пројекте реконструкције и опремања школа, болница, вртића и других објеката од јавног значаја, које ће финансирати Влада Србије као награду за допринос сузбијању сиве економије и најбољи пласман у такмичењу „Узми рачун и победи“.

Гласање за укупно 16 приоритетних пројеката које су предложиле локалне самоуправе, организовано је на јавним местима, шалтер салама општина, трговима и пијацама, а за реализацију одабраних на располагању ће имати по 20.000 евра.

Белопаланчани бирају између реконструкције простора за формирање Омладинског клуба, уређења археолошког налазишта „Ремисиана“ и постављања теретане на отвореном у насељу „Нова мала“. Општина ове пројекте сматра кључним за унапређење квалитета живота младих и туристичке понуде.

На гласачком листићу у општини Димитровград налазе се куповина теренског возила за дом здравља, реконструкција платоа испред Центра за културу, као и простора за формирање Туристичког инфо центра.

И пред грађанима Пландишта је тежак избор, јер треба да одлуче да ли ће Основна школа „Доситеј Обрадовић“ добити нове клупе, столице и катедре, да ли ће дом здравља бити опремљен новим ултразвучним апаратима, односно беби вагама и котлом или ће следеће зиме малишани у предшколској установи „Срећно детињство“ добити боље грејање.

Стварање услова за квалитетнији живот младих и деце и општина Бела Црква ставила је у први план. Реконструкција сале Центра за културу, изградња дечијих игралишта у градском парку и у предшколској установи „Анђелка Ђурић“, нашли су се на референдуму у овој општини, који је први завршен (18. јуна), a пребројавање гласова је у току.

Општина Голубац акценат је ставила на развој месних заједница и приградских насеља, те су се међу предлозима пројеката нашли – санација сеоске амбуланте у Винцима и зграде Основне школе „Бранко Радичевић“ у насељу Добра, као и изградња нове зграде основне школе у насељу Кривача.

Додатнe наградe за 12 најактивнијих локалних заједница, у које поред наведених 5 општина спадају и Сечањ, Житиште, Бачки Петровац, Тител, Раковица, Прокупље и Сврљиг, су WiFi зоне бесплатног интернета. Захваљујући донацији Телекома Србија, становници награђених општина моћи ће да користе бежични интернет максималне брзине до 300Мб/с на градским трговима, парковима и другим одабраним локацијама. Телеком зоне су већ заживеле у Белој Паланци, Димитровграду и Прокупљу, а очекује се и у осталим општинама до 7. јула.

Такмичење општина и градова, организовано у оквиру наградне игре Узми рачун и победи, за циљ је имало да грађанима покаже како узимање рачуна при свакој куповини и плаћање пореза има директну везу са квалитетом живота на локалу.