Uzmi račun i pobedi: Stižu nagrade za najaktivnije opštine

Dok građani u pet prvoplasiranih opština glasaju kako da utroše nagradni fond od 20.000 evra, zone besplatnog interneta puštene u rad u Beloj Palanci, Dimitrovgradu i Prokuplju

 

Građani Bele Palanke, Dimitrovgrada, Plandišta, Bele Crkve i Golupca do 26. juna izabraće projekte rekonstrukcije i opremanja škola, bolnica, vrtića i drugih objekata od javnog značaja, koje će finansirati Vlada Srbije kao nagradu za doprinos suzbijanju sive ekonomije i najbolji plasman u takmičenju „Uzmi račun i pobedi“.

Glasanje za ukupno 16 prioritetnih projekata koje su predložile lokalne samouprave, organizovano je na javnim mestima, šalter salama opština, trgovima i pijacama, a za realizaciju odabranih na raspolaganju će imati po 20.000 evra.

Belopalančani biraju između rekonstrukcije prostora za formiranje Omladinskog kluba, uređenja arheološkog nalazišta „Remisiana“ i postavljanja teretane na otvorenom u naselju „Nova mala“. Opština ove projekte smatra ključnim za unapređenje kvaliteta života mladih i turističke ponude.

Na glasačkom listiću u opštini Dimitrovgrad nalaze se kupovina terenskog vozila za dom zdravlja, rekonstrukcija platoa ispred Centra za kulturu, kao i prostora za formiranje Turističkog info centra.

I pred građanima Plandišta je težak izbor, jer treba da odluče da li će Osnovna škola „Dositej Obradović“ dobiti nove klupe, stolice i katedre, da li će dom zdravlja biti opremljen novim ultrazvučnim aparatima, odnosno bebi vagama i kotlom ili će sledeće zime mališani u predškolskoj ustanovi „Srećno detinjstvo“ dobiti bolje grejanje.

Stvaranje uslova za kvalitetniji život mladih i dece i opština Bela Crkva stavila je u prvi plan. Rekonstrukcija sale Centra za kulturu, izgradnja dečijih igrališta u gradskom parku i u predškolskoj ustanovi „Anđelka Đurić“, našli su se na referendumu u ovoj opštini, koji je prvi završen (18. juna), a prebrojavanje glasova je u toku.

Opština Golubac akcenat je stavila na razvoj mesnih zajednica i prigradskih naselja, te su se među predlozima projekata našli – sanacija seoske ambulante u Vincima i zgrade Osnovne škole „Branko Radičević“ u naselju Dobra, kao i izgradnja nove zgrade osnovne škole u naselju Krivača.

Dodatne nagrade za 12 najaktivnijih lokalnih zajednica, u koje pored navedenih 5 opština spadaju i Sečanj, Žitište, Bački Petrovac, Titel, Rakovica, Prokuplje i Svrljig, su WiFi zone besplatnog interneta. Zahvaljujući donaciji Telekoma Srbija, stanovnici nagrađenih opština moći će da koriste bežični internet maksimalne brzine do 300Mb/s na gradskim trgovima, parkovima i drugim odabranim lokacijama. Telekom zone su već zaživele u Beloj Palanci, Dimitrovgradu i Prokuplju, a očekuje se i u ostalim opštinama do 7. jula.

Takmičenje opština i gradova, organizovano u okviru nagradne igre Uzmi račun i pobedi, za cilj je imalo da građanima pokaže kako uzimanje računa pri svakoj kupovini i plaćanje poreza ima direktnu vezu sa kvalitetom života na lokalu.