ВЛАДА УСВОЈИЛА ПЛАН РАДА МИНИСТАРСКОГ ИТ САВЕТА

Влада Републике Србије усвојила је данас Предлог за унапређење ИТ сектора у Србији (Предлог приоритетних циљева и активности свих органа државне управе и служби Владе за унапређење ИТ сектора у Србији). Усвајању Предлога за унапређење ИТ сектора у Србији присуствовали су представници ИТ индустрије, старт-ап заједнице и иновационих компанија.

Прва тачка Предлога је подизање капацитета у ИТ индустрији и обука ИТ кадрова који евидентно недостају нашој земљи. У плану је почетак изградње нове ламеле Електронског факултета у Нишу, а већ је започета изградња ИТ парка и додатног простора за Факултет техничких наука у Новом Саду.

 ВЛАДА УСВОЈИЛА ПЛАН РАДА МИНИСТАРСКОГ ИТ САВЕТА

„ИТ сектор је један од највећих потенцијала наше земље и ми смо овај Предлог припремили у сарадњи са ИТ заједницом, чији је допринос у изради овог документа заиста велики. Конструктивни ставови и предлози које смо добили у отвореном дијалогу помогли су Влади Републике Србије да потребе ИТ сектора сагледа на реалан начин. Користим прилику да се још једном захвалим ИТ заједници што је отворена за сарадњу са државом. Предстоје нам измене закона који ће за циљ имати да олакшају пословање овог сектора, али и да смање сиву економију, што треба да резултира отварањем нових могућности за младе који раде као фриленсери за страна тржишта. Радићемо и на развоју финансијског тржишта са циљем да се обезбеде извори финансирања који су у  складу са потребама ИТ сектора“, истакла је министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић, која је на челу тима Владе Србије за развој ИТ сектора.

Усвојени Предлог предвиђа преквалификације у неформалном образовању, као и припрему ваучера за преквалификацију око 1.000 људи у 2017. години, који ће касније бити запослени. За реализацију ове активности биће издвојено милион и по евра, док ће спровођење почети већ у јануару, фазом тестирања 100 људи и избором партнера који ће се бавити преквалификацијом, у шта ће влада уложити 150.000 евра. Акционим планом за развој ИТ сектора предвиђено је и увођење информатике у обавезно школско образовање.

Према овом Предлогу за унапређење ИТ сектора, Србија би у наредних пет година требало да повећа годишњи нето извоз ИТ сектора са тренутних 400 милиона на 1,5 милијарду евра и ово је један од важних приоритета владе у наредним годинама.

Један од предлога је да се људима из струке дозволи да предају на факултетима, чиме би се надокнадио недостатак предавача и професора у овој области. Планира се и улагање у едукацију државних служби, како би у потпуности разумеле специфичности ИТ и старт-ап индустрије. Министарски ИТ савет је обећао да ће наставити да одржава редовне састанке са ИТ заједницом како би заједно радили на реализацији овог плана.