ЗАКОН ДОПРИНЕО СМАЊЕЊУ РАДА „НА ЦРНО“

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Жељко Ожеговић изјавио је данас да је од августа прошле године, када је почела примена Закона о инспекцијском надзору (ЗОИН), смањен рад „на црно“ за пет одсто и регистровано 4.500 до тада нерегистрованих субјеката.

Ожеговић је за РТС рекао да је тај закон усвојен, осим тога што обезбеђује сигурност и безбедност за привреду и грађане, и ради стандардизација поступања инспекција, што је тада био и један од захтева привреде.

“Према подацима Републичког завода за статистику, дошло је до смањења неформалног рада на црно за скоро целих пет процената. Од августа, када је почела примена Закона, било је 170.000 инспекцијских надзора и регистровано је око 4.500 до тада нерегистрованих субјеката. Њима је наложена регистрација и верујем да је и то допринело повећању броја новорегистрованих субјеката“, оценио је државни секретар.

Говорећи о казнама које предвиђа ЗОИН, Ожеговић је навео да се оне за физичка лица крећу од 50 до 500.000 динара, да за промет одређених недозвољених роба могу да буду и до два милиона динара, а да је за правна лица запрећена казна од 50. 000 до два милиона динара.

Прилог можете погледати на линку – https://youtu.be/GO_mTChDvY8