ZAKON DOPRINEO SMANJENJU RADA „NA CRNO“

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović izjavio je danas da je od avgusta prošle godine, kada je počela primena Zakona o inspekcijskom nadzoru (ZOIN), smanjen rad „na crno“ za pet odsto i registrovano 4.500 do tada neregistrovanih subjekata.

Ožegović je za RTS rekao da je taj zakon usvojen, osim toga što obezbeđuje sigurnost i bezbednost za privredu i građane, i radi standardizacija postupanja inspekcija, što je tada bio i jedan od zahteva privrede.

“Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, došlo je do smanjenja neformalnog rada na crno za skoro celih pet procenata. Od avgusta, kada je počela primena Zakona, bilo je 170.000 inspekcijskih nadzora i registrovano je oko 4.500 do tada neregistrovanih subjekata. Njima je naložena registracija i verujem da je i to doprinelo povećanju broja novoregistrovanih subjekata“, ocenio je državni sekretar.

Govoreći o kaznama koje predviđa ZOIN, Ožegović je naveo da se one za fizička lica kreću od 50 do 500.000 dinara, da za promet određenih nedozvoljenih roba mogu da budu i do dva miliona dinara, a da je za pravna lica zaprećena kazna od 50. 000 do dva miliona dinara.

Prilog možete pogledati na linku – https://youtu.be/GO_mTChDvY8