МОГИЋ: ПОДРШКА УДРУЖИВАЊУ ОПШТИНА И ГРАДОВА

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе Саша Могић и генерални секретар Сталне конференције градова и општина Ђорђе Станичић представили су представницима општина и градова Јавни позив за подношење предлога пројеката за успостављање и унапређење међуопштинске сарадње, који подржава Швајцарска влада.

Могић је истакао да је међуопштинска сарадња један од кључних елемената реформе јавне управе и да је као таква посебно истакнута у Акционом плану за реформу јавне управе 2018-2020.

Кључне новине у Закону о локалној самоуправи односе се управо на удруживање општина и градова ради остваривања заједничког интереса“, рекао је Могић и истакао да је она донета „свесни недостатка капацитета с једне стране и потреба са друге стране на локалу“.

Станичић је позвао општине и градове да се прикључе пројекту и искористе могућност подршке да се успостави међуопштинска сарадња и превазиђу изазови у том процесу.

Наведена активност, представља  део пројекта „Подршка спровођењу Акционог плана Стратегије реформе јавне управе – реформа локалне самоуправе 2016-2019“ који подржава Швајцарска влада, у оквиру којег је успостављен Фонд за међуопштинску сарадњу.

Јавни позив је објављен на сајту Министарства и траје до 26. јуна , а средства опредељена за његову реализацију износе 117.000 швајцарских франака.