DRAŽIĆ: PRISTUP REGISTRU MATIČNIH KNJIGA OD 1. JANUARA 2020. IMAĆE I DIPLOMATSKO-KONZULARNA PREDSTAVNIŠTVA

Pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Marina Dražić razgovarala je u Štutgartu sa generalnim konzulima SR Nemačke u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova o primeni Zakona o matičnim knjigama.

Sastanku su prisustvovali i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović i pomoćnik ministra spoljnih poslova za konzularna pitanja Aca Jovanović.

Dražićeva je istakla da će od 1.1.2020. i diplomatsko-konzularna predstavništva imati pristup Registru matičnih knjiga i da će izdavati izvode iz matičnih knjiga našim građanima.

To će, kako je rekla, dovesti do bržih i kvalitetnijih usluga za naše građane van Srbije.

„Na osnovu personalizovanih sertifikata moći ćete da odštampate izvode iz matičnih knjiga ili da završite određeni postupak za našeg građanina jednim klikom, a ne da čekate mesecima da se takvi podaci dostave iz Srbije“, rekla je Marina Dražić generalnim konzulima.

Napomenula je da je naredni korak i izrada Centralng registra stanovništva koji će objediniti 13 baza iz šest organa što će još učiniti  lakšim rad svih službenika bilo u Srbiji, bilo van Srbije.

„Cilj svega što radimo je da postanemo efikasniji servis za naše građane i da obezbedimo kvalitetnije usluge, ali sve aktivnosti u okviru reforme javne uprave zapravo će olakšati i rad nas službenika“, istakla je Marina Dražić.



Skip to content