Sastanak ministarke Ane Brnabić sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Danas je u Beogradu održan sastanak ministarke Ane Brnabić sa predstavnicima Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina – predsednikom Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Sulejmanom Ugljaninom,  predsednicom Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Anom Tomanovom – Makanovom, predsednikom Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darkom Sarićem Lukendićem i pravnim savetnikom predsednika Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Emilom Lulićem.

 Sastanak ministarke Ane Brnabić sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Na sastanku je bilo reči o aktivnostima koje će u 2017. godini biti sprovedene u cilju što efikasnijeg ostvarivanja prava nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Posebna pažnja je posvećena radu na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Istovremeno, dogovorena je intenzivnija saradnja MDULS i Koordinacije na pripremama sednica republičkog Saveta za nacionalne manjine, kao i podrška Ministarstva u podizanju kapaciteta nacionalnih saveta, ali i jedinica lokalne samouprave, za pitanja od značaja za nacionalne manjine, posebno u vezi sa sprovođenjem Akcionog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i evrointegracijama.

 Sastanak ministarke Ane Brnabić sa predstavnicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina

Predstavnici Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina su se zahvalili ministarki Brnabić na izraženoj spremnosti da se zajednički radi na unapređenju kvaliteta života nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Ministarka se takođe zahvalila predstavnicima Koordinacije na konstruktivnim temama koje su bile predmet sastanka i predložila da se ovakvi radni sastanci češće održavaju.



Skip to content