Udovički: Koliko lokal brine o razvoju, toliko mora i o kvalitetu usluga

„Uverena sam, sa dosadašnjim iskustvom, da odnos lokalnih i centralne vlasti mora da se popravi i da nam je svima potrebno da se posao lokalnih samouprava olakša, bolje raspodele nadležnosti i da se jasno zna ko za šta odgovara“, rekla je potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički na sednici Predsedništva Stalne konferencije gradova i opština.

Ona je naglasila da veruje da će se naredna vlada posvetiti kreiranju Strategije decentralizacije, koja po njoj treba više da se fokusira na uređivanje nadležnosti koje mora da vodi ka pojačanom privrednom rastu.

 

Zahvalivši se SKGO na pozivu da razgovara sa predstavnicima JLS, Udovički je izrazila stav da je ova organizacija izuzetan institut koji je godinama artikulisao glasove predstavnika lokala. Istovremeno, ona je naglasila da bi bilo potrebno i da Ministarstvo promeni ulogu u sistemu i iz regulatorne preuzme (proaktivniju) ulogu uređivanja sistema posebno u pogledu šta je smisleno, a šta nije.

„Centralne vlasti moraju bolje da nadziru sprovođenje svojih politika, ako želimo veću autonomiju lokala“, poručila je ona i dodala da je neophodno i unaprediti kapacitet JLS, međuopštinsku saradnju i bolje urediti teritorijalnu organizaciju.

Paralelno sa važnosti razvoja samih opština i gradova, potpredsednica vlade je poručila na skupu da moraju jednako da brinu i o kvalitetu usluga građanima. U tom pogledu naglasila je značaj efikasnije primene odredaba Zakona o opštem upravnom postupku, koje se tiču razmene podataka iz službenih evidencija, kao i uređivanja matičnih područja do kraja godine. „Ako ovo uradimo, promene će biti radikalne za transformaciju uprave u servis građana i privrede“, istakla je ona.



Skip to content