Udovički: Efikasna javna uprava je neophodna za privredni rast i zapošljavanje u Srbiji

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, izjavila je danas u Beču da, ukoliko Srbija zaista želi privredni rast i zapošljavanje, mora imati sposobnu i efikasnu javnu upravu.

„Ako to zaista želimo, neophodna nam je javna uprava koja je u stanju da se oslobodi birokratizacije, stvori privredni ambijent koji će ne samo da privuče investitore, već i da naš kapital maksimalno oplodi“, istakla je Udovički i dodala da Srbija mora da sprovede reformu javne uprave, bez obzira da li EU to od nje traži na putu evrointegracija.

Udovički je na Konferenciji „Javna uprava kao osnova za evropske integracije“ podvukla da EU pruža ozbiljnu podršku i pomoć u reformi, što je važan uslov za napredovanje na evropskom putu, jer javna uprava, koja radi na osnovama vladavine zakona, koja svima daje jednake prilike i to radi profesionalno, jedna je od fundamentalnih vrednosti EU.

Takva javna uprava treba Srbiji, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, Srbiji je potrebna javna uprava koja zaista može da pomogne političkom vođstvu da posle svakih izbora, kada se građani opredele za određene politike svojim glasanjem, te politike i sprovedu na najefikasniji mogući način.

Potpredsednica vlade je ukazala da su mnoge zemlje u okruženju, koje su u prošlosti bile daleko iza Srbije, danas mnogo naprednije i da su uradile nešto što Srbiji tek predstoji, a to je ozbiljnija profesionalizacija državno-službeničkog sistema i istinska depolitizacija.

Udovički je dodala i da se u Srbiji trenutno promoviše nov odnos javne uprave i građana u razmeni podataka iz službenih evidencija i naglasila da je takođe potrebna jasnija rapodela i raščišćavanje odnosa lokala i Republike, kako bi svako bio za svoj posao u punoj meri odgovoran i na taj način skoncentrisaniji na ono što radi.

„Ono na čemu radimo su bolje usluge građanima i brži i veći privredni rast, kao i predvidiv ambijent za privrednike“, precizirala je ona.

Na skupu je takođe poručeno da je snažan javni sektor sa dobrom upravom garant za pravnu državu, dobre usluge građanima i opšte blagostanje.

Cilj dvodnevne konferencije, na kojoj je učestvovao i evropski komesar za proširenje Johanes Han, koji je poručio da je efikasna javna uprava veoma važna u procesu pridruživanja, bila je razmena iskustava kao podrška zemljama Balkana na putu ka članstvu u EU.

Skup su organizovali Ministarstvo inostranih poslova Austrije, Savet za regionalnu saradnju, Savez austrijskih gradova, Kancelarija za Dunavsku strategiju i Centar za istraživanje javnih uprava, a učestvovalo više od 150 predstavnika država Zapadnog Balkana.



Skip to content