Udovički u beogradskoj upravi: Zadovoljna sam onim što vidim

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički obišla je danas Gradsku upravu u Beogradu da bi i na terenu videla kako teče razmena podataka iz službenih evidencija i tom prilikom poručila da je zadovoljna onim što vidi.

Primena odredaba koja je predviđena novim Zakonom o opštem upravnom postupku, koje se odnose na razmenu podataka iz službenih evidencija, primenjuju se od srede, 8. juna.

Udovički je razgovarala sa službenicima i istakla da posetom Gradskoj upravi želi da skrene pažnju građanima i zaposlenima da je u toku „mala revolucija” u načinu na koji država radi.

 

Ona je podvukla da nije reč samo o tome da će građani sa nekoliko puta manje papira odlaziti u određene institucije kako bi ostvarili svoja prava, već i o tome da svaka uprava nađe način da takvu uslugu pruži, uz opasku da postoji stotine institucija koje treba međusobno da razmenjuju podatke.

„Zadovoljna sam time što vidim, posao je počeo da se radi i još nije gotov. U naredne dve nedelje ćemo videti koliko sve to dobro funkcioniše. Apelujem na građane da zahtevaju da se podaci koje imaju u svojim ličnim kartama ne proveravaju, ali i da imaju malo strpljenja u narednim nedeljama. Beograd zahvaljujući Elektronskoj upravi ima u mnogo čemu već uspostavljene baze i sada se radi samo na unapređivanju razmene informacija“, rekla je Udovički.

Ministarka je podsetila da ZUP predviđa obavezu organa da za manje od 15 dana provere podatke, a da je rok da se završi usluga 30 dana tamo gde nema dokazivanja postupka, pa čak i kraći, do tri dana, kao na primer u Beogradu.

U funkcionisanje uprava po novim principima uverile su se i načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić i sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

Nakon obilaska službi Gradske uprave održan je i sastanak kod načelnice Gradske uprave, kojem su, osim ministarke Udovički, prisustvovali i predstavnici PIO fonda i Centralnog registra socijalnog osiguranja.



Skip to content