Bele poklade i Sinđelićevi dani u slavu junaka

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena Opština Svilajnac koja ima dve industrijske zone – Veliko polje i Novu zonu i obezbeđene infrastrukturne i administrativne uslove, privredu na čvrstim nogama i sigurnim potencijalima za dalja pregovaranja i razvoj, što je dovelo više stranih investitora, među kojima i Panasonik.

Brza, efikasna i agilna opštinska administracija i opštinsko rukovodstvo vrlo su posvećeni i predano rade na svim investicionim projektima u zgradi iz 1933. godine, koja i posle nedavne rekonstrukcije izgleda autentično – sačuvani su stara arhitektura i izgled, upakovani u moderan dizajn.

Svilajnac se nalazi sa desne strane Velike Morave, u regionu Šumadije i Pomoravlja. Izuzetan geografski položaj ne pogoduje samo poljoprivredi, najzastupljenijoj delatnosti tog kraja, već i ljubiteljima ribolova obezbeđuje odlične uslove, a Prirodnjački centar Srbije, kao najveći naučno-turistički projekat, pozicionira ga kao atraktivnu turističku destinaciju za školske ekskurzije i posetioce iz zemlje i inostranstva.

Kulturna dešavanja u toj opštini su bogata, a Sinđelićevi dani,kao centralna gradska manifestacija, koja se svake godine organizuje krajem maja u spomen resavskom vojvodi Stevanu Sinđeliću i njegovim saborcima tragično stradalim na Čegru, samo je jedna u nizu – Bele poklade su veliki gradski maskenbal, čiji koreni sežu u prastare paganske običaje posvećene proslavi početka proleća, dok je Bela nedelja poslednja sedmica pred Uskršnji post, u kojoj se poslednji dan naziva Belim pokladama. Raznovrsnost maski i kreativnost učesnika ovu pokladnu povorku pretvorili su u svojevrstan karneval pod maskama, čijoj pozitivnoj atmosferi doprinosi sve veći broj uličnih zabavljača i gostiju sa strane.

Svemu tome poseban začin daje lovački gulaš, a posebno takmičenje u spremanju tog specijaliteta. Svaki majstor ima svoj recept i način pripreme, ali se svi gurmani slažu da je najbolji gulaš ako se sprema na vatri u kotliću.

O Opštini Svilajnac i čuvenom Stevanu Sinđeliću, sa kojim se Karađorđe dogovarao o podizanju ustanka, o boju na Čegru i Ćele kuli, pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs



Skip to content