POVOLJNO INVESTIRANJE NA TROMEĐI

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

 

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena Opština Bačka Palanka, smeštena na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, u blizini Koridora 10 i dva auto-puta, a Dunavom i njegovim sistemom „Rajna-Majna-Dunav“ povezana sa više evropskih zemalja, od Holandije i Nemačke, do Bugarske i Ukrajine. Ta geostrateška pozicija jedne od vodećih opština u Vojvodini pogoduje razvoju poljoprivrede, industrije, malih i srednjih preduzeća i turizma pa se na njenoj teritoriji razvijaju metalna, mašinska, tekstilna, građevinska, poljoprivredna, elektro-instalacijska, elektro-metalna, prehrambena i hemijska industrija.

U nekoliko radnih zona uspešno posluju inostrani i domaći privredni subjekti Tarket, Karlsberg, Nektar, Fruktus…, afirmišući Opštinu kao ambijent povoljan za investiranje.

U okolini Bačke Palanke, u mestu Neštin, rođen je 1863. godine književnik, glumac i monah Đorđe German Jovanović. Iako je umro veoma mlad, u dvadesetdevetoj godini, ukupno je objavio 27 pripovedaka, 22 pesme, četiri zagonetke, dve istoriografske studije i jedan prevod sa češkog jezika. Đorđe je bio u prepisci sa najvećim srpskim pesnikom za decu Jovanom Jovanovićem Zmajem i od njega tražio savet kako da se upiše u Karlovačku gimnaziju, ali mu je tuberkuloza ubrzo prekinula školovanje.

U gradu bez pozorišta, neprofitna organizacija FEP se jedina bavi sistematskim negovanjem kulture, podstiče mlade na aktivizam i učešće u lokalnoj zajednici, povezuje ih sa vršnjacima iz drugih krajeva, podstiče kreativnost, ljubav prema umetnosti i stvaralaštvu uopšte. FEP je dobitnik mnogih prestižnih nagrada, a od 2003. godine ga je Pokrajinski sekretarijat za kulturu uvrstio u red manifestacija od većeg značaja za AP Vojvodinu.

Da u Bačkoj niko ne može da ostane gladan poznato je ne samo u Vojvodini i to u Bačkoj Palanci dokazu jela na stalnom meniju vrednih domaćica i restorana, čije recepte pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rs



Skip to content