PODRŠKA ŠVAJCARSKE REFORMI JAVNE UPRAVE

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički svečano je sa saveznim kancelarom Švajcarske Konfederacije Valterom Tirhnerom razmenila potpisane primerke Sporazuma o saradnji – „Podrška sprovođenju Akcionog plana i Strategije reforme javne uprave – reforma lokalne samouprave 2016-2019.

 

Svečanosti u Palati Srbija prisustvovali su ambasador Švajcarske u Beogradu Žan Danijel Ruh i delegacija kantonskih ministara Švajcarske Konfederacije, koja je u studijskoj poseti Srbiji.
Udovički je rekla da reformska rešenja nisu jednostavna i da je cilj raspodela odgovornosti između oba nivoa vlasti – centalnog i lokalnog, uključujući unapređivanje planiranja koje, kako je naglasila, mora biti sistematsko i koordinisano.

Potpredsednica vlade je pomenula da je nedavno usvojen Zakon o opštem upravnom postupku čiji je cilj pojednostavljenje administrativnih procedura, budući da u Srbiji postoji preveliki broj propisa koji regulišu određene oblasti.

 

„Mi zapravo nemamo preveliku administraciju“, rekla je Udovički gostima iz Švajcarske i naglasila da je neophodna strteška orjentacija ka reorganizaciji posla u celoj javnoj upravi, uključujući i zaposlene u lokalnim samoupravama.

Državni sekretar u MDULS Ivan Bošnjak smatra da je samoodrživost jedinica lokalne samouprave jedan od glavnih strateških ciljeva, uz obezbeđivanje jednakih uslova za razvoj lokala i za privlačenje investicija.

Kancelar Tirhner je istakao veliki značaj lokalnih samouprava, budući da se 70 odsto evropskog zakonodavstva praktično primenjuje na lokalu, sa čim je saglasan i generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić.

On je rekao da je upravo to jedan od najvećih izazova sa kojim će se opštine i gradovi susresti u procesu evrointegracija.

Obezbedivši 20 miliona franaka za unapređenje reformskog procesa, Švajcarska kancelarija za saradnju u Srbiji podržava prioritete Vlade Republike Srbije u oblastima dobre uprave, ekonomskog razvoja, energetske efikasnosti i održivih izvora energije.



Skip to content