Strateška pozicija i sremski ručak recept za uspeh

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Opština Ruma strateški se smestila u sremskoj ravnici, na 50 kilometara od Beograda i 35 kilometara od Novog Sada i Aerodroma “Nikola Tesla“, a blizina tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije samo su karike u lancu koji takav položaj potvrđuju. Ako se tome doda konkurentna i kvalifikovana radna snaga, veliki prostorni potencijal i institucionalna podrška, više je nego jasno da ozbiljni investitori tu imaju širom otvorena vrata za ulaganja.

Gradska kuća, u kojoj su smešteni kabineti čelih ljudi Opštine, odiše neoklasicističkim stilom u kojem je sagrađena posle Prvog svetskog rata, a svako ko u martu svrati u Rumu, uživaće u kulturnom životu upotpunjenim Art trema festom, međunarodnim takmičarskim festivalom akademskih pozorišta, predstava studenata akademija umetnosti i kamernih profesionalnih projekta nastalih u saradnji sa institucijama kulture.

Ipak, poznatiji od Art trema festa, pisca prve knjige iz fizike na srpskom jeziku i rektora univerziteta u Harkovu, Rumljanina Atanasija Stojkovića, pa i stranih investicija po kojima je ta opština u poslednje vreme prepoznatljiva, je – sremački ručak, koji se ne može zamisliti bez supe sa mesom i domaćim rezancima, flekicama ili griz knedlama. Posle supe slede rinflajš, pileći bataci, svinjska rebra pečena u saftu, pohovane šnicle ili ćufte, perkelt, paprikaš, krompir “u čakšire”, nasuvo (krompir s testom), ćušpajz i tako redom do štrudle, krofni, rezanaca s makom, gomboca, tašaka sa pekmezom, koha, bundevare, jabuka u šlafroku. Kada domaćica iznese kuglof, tu je i kraj ručka.

Da ovo nije sve, uverite se na sajtu www.serbianpuzzle.rs



Skip to content