Slovačka pomaže u reformi javne uprave u Srbiji

Na putu ka članstvu u Evropskoj uniji Srbija će imati pomoć Slovačke, čiji će stručnjaci pomoći državnim činovnicima da na osnovu iskustva te zemlje izgrade profesionalniju, sposobniju i spremniju javnu upravu u Srbiji.

Kako je u izjavi Tanjugu objasnila potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički, posle potpisivanja Memoranduma o saradnji tog ministarstva i Ministarstva unutrašnjih poslova Slovačke, cilj je da se unapredi saradnja nadležnih organa javne uprave dve zemlje kroz stručno usavršavanje i razmenu praktičnih iskustava.

Udovički je zahvalila ambasadorki Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekovoj, potpisnici Memoranduma, na činjenici da je uspela u kratko vreme da razvije nekoliko bilateralnih programa sa pojedinim ministarstvima.

 

“Ovo je sveobuhvatnije, jer je reč o tome da omogućimo kroz naše ministarstvo da na fleksibilan način razmenjujemo službenike, razvijamo obuke, pomognemo ministarstvima reformi javne uprave kada naiđu na neke dileme, da mogu da uče iz slovačkog primera”, rekla je Udovički.

Ističući da Slovačka kao zemlja veoma liči na Srbiju, kako po položaju i veličini, ali i po tome što je u jednom trenutku bila veoma daleko od reformi, a zatim se brzo pripremila za efikasan ulazak u EU, Udovički je ocenila da je najbolje da se pripreme Srbije obave na takav najdirektniji način.

Prema njenim rečima, Srbija već radi na usavršavanju svojih kadrova, ali to nije dovoljno.

“Služba za upravljanje kadrovima, koja je osnovana sredinom 2000-tih, je veoma osposobljena institucija, ali sa malo resursa. Oni drže vise od 100 odluka godišnje, pokriju oko 2.000 službenika, ali to je suviše uskog dometa za ovaj sada jak napor koji želimo da uložimo”, rekla je Udovički.

Ona je dodala da je plan da se deo Službe za upravljanje kadrova, koji se odnosi na obuku, pretvori u Akademiju za javnu upravu, sa mnogo širim obuhvatom.

“U tome će nam biti potrebna svaka pomoć, ulaganje i mnogo više resursa”, ocenila je Udovički.

Ambasadorka Repčekova konstatovala je da već sada postoji odobren projekat na osnovu kojeg srpski stručnjaci mogu da dođu u Slovačku i da se napravi dogovor kako i kom pravcu će se razvijati saradnja i kako ta država može da pomogne Srbiji.

“Memorandum je veoma važan, jer će na osnovu njega biti formirana zajednička komisija koja će moći da nađe nove mogućnosti za saradnju”, rekla je Repčekova.

Ambasadorka je podsetila da je reforma javne i državne uprave u Slovačkoj trajala 12 godina, i da je počela ulaskom te zemlje u Evropsku uniju i podržala napore ministarke Udovički u reformi javne i državne uprave, dodajući da je to dugoročan proces u kojem se rezultati ne vide odmah.

„U Slovačkoj smo mislili da je naša reforma javne i državne uprave savršena, ali smo tokom godina otkrili mnoge nedostatke koje smo morali da ispravimo. Zato je dobro što već sada počinjemo saradnju, jer kada budemo ispravljali naše greške, onda ćemo dati bolje sugestije Srbiji koje korake treba da izbegne kako bi naučila na našim greškama“, rekla je Repčekova.

Ambasadorka je predložila da se, prilikom odlaska prve grupe stručnjaka iz Srbije u Slovačku odmah održi zasedanje mešovitog komiteta, kako se ne bi gubilo vreme, s čim se ministarka Udovički saglasila.



Skip to content