Projekat o saradnji za unapređenje prakse javnih nabavki

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički potpisala je sa predsednicom Republičke komisije za zaštitu u postupcima javnih nabavki Hanom Hukić Projekat o tehničkoj saradnji čiji je cilj unapređenje prakse javnih nabavki u Srbiji. Projekat je rezultat Memoranduma o razumevanju o saradnji o unapređenju procesa javnih nabavki koji je potpisan između Ministarstva i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) još 2012. godine.

 

Udovički je tom prilikom rekla da od efikasnosti procesa javnih nabavki zavisi privredni razvoj. „Koliko država doprinosi privrednom razvoju i razvoju privatnog sektora kroz investicije i obrazovanje, toliko doprinosi i kroz javne nabavke, ukoliko ih radi etički i profesionalno i znalački, a pogotovo u Srbiji je jako važno da smo u stanju da zaštitimo mala i srednja preduzeća kao ponuđače jer to je ono što će da nosi privredni rast i zapošljavanje u Srbiji“.

Ona je rekla da je Memorandum o razumevanju o saradnji o unapređenju procesa javnih nabavki potpisan sa EBRD još 2012. godine. „Sada je ova saradnja deo šireg memoranduma o razumevenju između EBRD i vlade koji se uopšte bavi podsticanjem investicione klime i boljim upravljanjem“, rekla je Udovički.

 

Hukićeva je iskazala zadovoljstvo što je republička komisija prepoznata kao značajan činilac u sistemu javnih nabavki Srbije. Ona je navela da komisija na godišnjem nivou donese odluke po žalbama u postupcima procenjene vrednosti preko milijardu evra. „Jasno je koliki je naš uticaj u procesu javnih nabavki i time uticaj na tržište i celokupkupnu privrednu aktivnost“, rekla je Hukić.

Direktor Evropske banke za obnovu i razvoj u Srbiji Danijel Berg rekao je da je važno da postoji jasan, predvidiv i transparentan, odgovoran proces javnih nabavki. On je zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na tome što je obezbedila sredstava da bi mogao da se finansira nastavak saradnje. „Radićemo zajedno sa ministarstvom da se unapredi proces i stvore studije najboljih slučajeva koje bi mogle da se primenjuju. Potom ćemo raditi sa komisijom kako bi se revidirali slučajevi i da bi procesi bili jasni i transparentni“, rekao je Berg.

Predstavnica Ambasade Velike Britanije u Srbiji Trejsi Galager rekla je da se nada da će doprinos koji daje ovaj projekat osetiti građani Srbije. „Svi projekti koji podržavamo kroz Fond za dobru upravu imaju za cilj da pomognu Srbiji na putu ka EU, da bude što efikasnija i bolja“, rekla je ona i dodala da je projekat koji podržava Vlada Velike Britanije vredan 250.000 funti. „Sitemi javnih nabavki vrlo su bitni i igraju vrlo bitnu ulogu u kreiranju efikasnog korišćenja javnih fondova i dopriniose javnom upravljanju, kreiranju jačih kapaciteta i jačanju samog odnosa javnosti prema institucijama koje te javne nabavke i sprovode“, rekla je Galager.



Skip to content