ZRENJANINOM KROZ PETROVGRAD I VELIKI BEČKEREK

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

 

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljen Zrenjanin, nekadašnji Veliki Bečkerek i Petrovgrad, treći vojvođanski grad po veličini, posle Novog Sada i Subotice. Jedan od lidera u privlačenju investicija, Zrenjanin je 2015. godine bio prvi u Srbiji sa izdatom građevinskom dozvolom investitoru u roku od šest dana nakon stupanja na snagu novog Zakona o planiranju i izgradnji. Zahvaljujući „grinfild“ investicijama zaposleno je oko 4.000 Zrenjaninaca, ostvareni su mnogi projekti prekogranične saradnje sa Rumunijom i Mađarskom i brojnim međunarodnim i nacionalnim partnerima.

U „gradu sportova“, iz koga potiču braća Grbić, Ivana Španović, Dejan Bodiroga i mnogi drugi, prelepe arhitekture, sa suverenom dominacijom barokne zgrade Gradske kuće iz 1820. godine, u Zrenjaninu i pivopije, poslednje sedmice avgusta još od 1986. godine imaju svoje „Dana piva“, koje prati međunarodni etno-festival „Žetelačke svečanosti“. Za ljubitelje umetnosti tu je zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“, kao i Narodni muzej, koji će ove godine biti kandidat naše zemlje za prestižnu nagradu „Evropski muzej godine“.

Da biste za sve to imali energije, tu su nadaleko čuveni rezanci sa makom, banatska česnica ili pihtije. Recepti možete pronaći na sajtu www.serbianpuzzle.rs.

Posetu Zrenjaninu začinite na kraju pričom o književniku, dramskom piscu i likovnom kritičaru, teoretičaru i jednom od najvećih evropejaca srpske moderne kulture, Todoru Manojloviću koji je postavio temelje moderne srpske drame, na istoj veb adresi.

DOBRODOŠLI U ZRENJANIN



Skip to content