Udovički: Neophodan smislen dijalog privatnog i javnog sektora radi boljeg planiranja

„Pokušavamo već 15 godina da se menjamo, a ništa nismo promenili“, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički na skupu srpsko-nemačke inicijative o tržištu rada i obrazovanju.

 

Potpredsednica Vlade je i naglasila da postoje dve ozbiljne prepreke na putu do obrazovnog sistema u službi privrede i budućnosti naše zemlje: neadekvatno ulaganje resursa – „država u ovom trenutku ne ulaže u prioritete, već zadovoljava postojeće strukture“. Druga je nedostatak sistema planiranja, slaba koordinacija i prioritizacija javnih politika, za koje očekuje da će Zakon o planiranju doneti rešenje, koji očekuje da se donese do početka marta 2016.godine. „Ali da bi planiranje zaživelo, neophodan je smislen dijalog privatnog i javnog sektora“, kazala je ona.

Naglasivši da je tu dodatan problem odnos države prema građanima i da je prvi korak ka rešavanju tog problema usvajanje Zakona o opštem upravnom postupku, koji je juče poslat u Skupštinu na usvajanje. Rekla je da on donosi fundamentalne promene u odnosu uprave prema građanima i privrede. „Država još uvek gleda na privatni sektor kao na nekog koga treba da kontroliše“, kazala je ona.

 

Udovički je napomenula da je potrebno organizovati obuke za državne službenike i predstavnike civilnog sektora o preduzetništvu o njegovoj dobrobiti za celo društvo.



Skip to content