Zakon o opštem upravnom postupku poslat u Skupštinu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sa zadovoljstvom obaveštava javnost da je Zakon o opštem upravnom postupku prihvaćen danas na sednici Vlade Republike Srbije i kao predlog upućen Narodnoj skupštini na usvajanje.

Podsećamo da se ovim zakonskim rešenjem pokreće transformacija odnosa države prema građanima ciklusom aktivnosti, koji, između ostalih, podrazumevaju i rasterećenje građana i privrednika. Izvod iz matične knjige rođenih, Uverenje o državljanstvu i mnoga druga dokumenta koja su u posedu države, a koji su građani ranije morali sami da pribavljaju kako bi ostvarivili svoja prava, ovim Zakonom će postepeno otići u istoriju. Naime, 90 dana od usvajanja ovog zakona u Skupštini Srbije, državni službenici će sve podatke koji se tiču građana, a nalaze se u službenim evidencijama, morati sami da obezbede. U suprotnom, zakonom su predviđene rigorozne kazne za nepoštovanje ove odredbe.

Takođe, Ministarstvo je, radi boljeg sprovođenja Zakona, predvidela i obuke službenika, elektronsko umrežavanje baza podataka i niz drugih aktivnosti koje treba da dovedu do potpune promene u ophođenju administracije kako prema svojim korisnicima, tako i prema poslu koji obavljaju. U okviru strategije elektronskog komuniciranja među državnim organima i sa građanima, predviđeno je da Zakon o opštem upravnom postupku u potpunosti podrži elektronsko komuniciranje. Svesni da je za dostizanje tog cilja potrebno doneti i određeni broj propisa, kao i promenu svesti službenika, istovremeno smo uvereni da će ovaj Zakon dati podstrek celokupnom procesu.

Kreiranje novog Zakona o opštem upravnom postupku je izuzetno važan korak u reformi javne uprave, koju sprovodi Vlada Republike Srbije, a koja treba da dovede do javne uprave po evropskim standardima, a za interes naših građana. Ministarstvo se zahvaljuje svim učesnicima u izradi teksta ovog zakona, kao i svim zainteresovanim stranama na sugestijama i predlozima za unapređenje teksta tokom javne rasprave.



Skip to content