KASALOVIĆ: ZAPOSLIĆEMO NOVE INSPEKTORE I POVEĆATI PLATE

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović izjavio je da Srbija nema dovoljno inspektora i najavio zapošljavanje novih i povećanje plata inspektora.

On je na godišnjoj konferenciji „Izlaz iz sive ekonomije“ rekao da je platforma eInspektor operativna u četiri inspekcije –tržišna, sanitarna, upravna i inspektorat rada, a da se do kraja godine očekuje  puna primena u svih preostalih 36 inspekcija i dve granične.

Dodao  je da Srbija ima ukupno 4.400 inspektora, što je za oko 2,5 puta manje po stanovniku u odnosu na prosek u EU.

Četvrta godišnja konferencija „Izlaz iz sive ekonomije“

Zato je, kako je dodao,  pripremljen akcioni plan zapošljavanja u periodu od tri godine novih mladih inspektora, koji predviđa zapošljavanje 1.390 novih inspektpra.

“Očekujem da  ćemo u toku godine primiti do 400 mladih inspektora u inspekcijama“, rekao je on i dodao da će im izmenom regulative i plata biti povećana.

Na konferenciji je predstavljen novi Nacionalni program za suzbijanje sive ekonomije koji predviđa smanjenje obima poslovanja u sivoj zoni za gotovo 200 miliona evra i prevođenje najmanje 11.000 radnika i 9.000 firmi iz sive zone u legalne tokove u naredne dve godine.

Program koji su pripremili Vlada Srbije i NALED uz podršku Nemačke razvojne saradnje, sadrži 36 mera i 153 aktivnosti, raspoređenih u pet ciljeva – efikasniji nadzor, unapređenje rada Poreske uprave, uvođenje podsticajnih mera za legalno poslovanje i zapošljavanje, smanjenje administrativnog i parafiskalnog opterećenja, jačanje svesti o značaju suzbijanja sive ekonomije.

– U 2018. zabeležili smo suficit budžeta od 32,2 milijarde dinara zahvaljujući boljoj naplati prihoda i to za gotovo 90 milijardi dinara što je između ostalog posledica sistemske borbe protiv sive ekonomije. Realizovali smo niz ključnih mera među kojima su nova procedura prijave sezonskih radnika,  poresko oslobođenje početnika u poslovanju, usvojen je Zakon o naknadama, završena pilot faza izrade sistema eInspektor i formirane radne grupe za reformu paušalnog oporezivanja i unapređenje fiskalizacije – izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je istakla da suzbijanje sive ekonomije ostaje u vrhu prioriteta Vlade.



Skip to content