GRADSKA OPŠTINA ZEMUN SKLAD USPEŠNOG BIZNISA I BOEMSKOG DUHA

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, znamenita ličnost, investicije, gastronomija).

Ove nedelje u „Srpskoj slagalici“ predstavljamo Zemun, mesto raznovrsnih ambijentalnih celina i velikog istorijskog i kulturnog bogastva, smešteno na ušću reka Dunava i Save.  Prolazeći Zemunom, putujete kroz vreme, sačuvana stara zdanja i spomenici svedoče o istoriji i načinu života u različitim epohama.  Zemun je mesto izvanrednih investicionih potencijala, na raskrsnici najznačajnijih puteva i sa svim preduslovima za razvoj uspešnog biznisa, infrastrukturnim, administrativnim,  saobraćajnim, a pre svega ljudskim resursima. Potencijalne investicije u oblasti industrijske proizvodnje, saobraćaja, trgovine, poljoprivrede, turizma i ugostiteljstva imaju sve preduslove za uspeh.

Posetom sajtu www.serbianpuzzle.rs saznaćete kako izgleda prisustvovati vrhunskim kulturnim događanjima Leta na Gardošu u nesvakidašnjem ambijentu Zemunske tvrđave, koliko je u svetu čuven Zemunski međunarodni salon karikature, kako se dolazi do titule nosioca Bogojavljenskog krsta. Kada probate „Pijanog šarana“  u nekom od čuvenih ribljih restorana u Zemunu, sigurno ćete poželeti da ga i sami spremite i zato Vam nudimo nesvakidašnji recept za pripremu. Burna istorija Zemuna ogleda se, kako u njegovoj arhitekturi, tako i u priči o znamenitim ljudima koji su u njemu ostavili trag; jedan od mnogih značajnih Zemunaca bio je vizionar, prvi srpski novinar –  Dimitrije Davidović. Nedaleko od prelepog zdanja zgrade opštine Zemun počinje najpopularnije beogradsko šetalište – Zemunski kej. Sa njega se pruža pogled na oazu prirode, nadohvat ruke, a u sred gradskog jezgra – Veliko ratno ostrvo, ali o tome, kada dođete.

Predsednik gradske opštine Zemun Dejan Matić povodom promocije lokalne samouprave na čijem je čelu i učešća u projektu Serbian Puzzle kaže:

„Pored vrednog istorijskog nasleđa, pregršt kulturnih događanja, najveće bogatstvo Zemuna jesu ljudi, vredni i preduzimljivi, ponosni na svoj grad i poznati po ljubavi prema njemu; ljudi koji umeju da rade i stvaraju, ali i  da uživaju u boemskom i umetničkom ugođaju zemunskih kafana i ribljih restorana i podele to sa prijateljima i gostima. Zemun je poznat i po šetnjama na Zemunskom keju, Festivalu monodrame i pantomime, Salonu karikature, Letu na keju, vrhunskim umetničkim performansima koje pružaju manifestacija Leto na Gardošu i Madlenijanum. Nemoguće je dušu Zemuna doživeti na ma koji drugi način, sem da ga posetite.

Danas smo u potpunosti posvećeni ekonomskom prosperitetu, a u naporima za unapređenje kvaliteta  života naših građana svesrdnu pomoć nam pruža Vlada Republike Srbije.

Uprkos dosada ostvarenom napretku u unapređenju i poboljšanju ukupnih uslova života, mnogi izazovi su pred nama, ali sam siguran da ćemo ih zajedno sa građanima ostvariti.“



Skip to content