DOBRI ODNOSI SRBIJE I AUSTRIJE

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je sa narodnim poslanikom u parlamentu Republike Austrije, srpskog porekla, Kristijanom Kovačevićem o napretku Srbije u unapređenju rada administracije, u položaju manjina i sveukupnim bilateralnim odnosima dve zemlje.

Sagovornici su se složili da je veliki pomak ostvaren od nekadašnje uprave koja je bila kočničar promena, do današnje koja postaje pravi servis građana i privrede. Ministar je istakao da je reforma donela ključnu promenu u percepciji službenika prema radu, tačnije da je građanin na prvom mestu, kao i da olakšavanje svakodnevnice građana zapravo donosi i jednostavniji rad za upravu. „Svi službenici su se plašili digitalizacije, a zapravo uprava na taj način smanjuje i vreme potrebno za rad na jednom predmetu i lakše i brže se savladava posao“, rekao je on.

Na temu položaja manjina, ministar Ružić je istakao da je veliki posao završen u protekloj godini kada je reč o unapređenju mogućnosti za ostvarivanje njihovih prava u Srbiji, ali i da mu je drago da se velika pažnja posvećuje Srbima u Austriji.

Važno je napomenuti da će naša diplomatsko-konzularna predstavništva od 1. januara moći da rade u Registru matičnih knjiga, dakle elektronskoj bazi, i lakše izvršavati usluge koji naši građani u inostranstvu traže. Do sad se, kako kaže Ružić, čekalo duže vreme da naša dijaspora dobije izvod i tako reši dalje neke svoje poslove.

Kovačević i Ružić su posebno naglasili dobre odnose dve zemlje, koji se ogledaju u različitim oblastima saradnje.



Skip to content