RUŽIĆ: UNAPREĐUJEMO USLOVE ZA REFERENDUM I NARODNU INICIJATIVU

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave započinje danas javnu raspravu o Nacrtu zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Ministar Branko Ružić je tim povodom izjavio da je cilj da se novim zakonom, u duhu reforme javne uprave i ostvarivanja prava građana, „ožive“ instituti referenduma i narodne inicijative. „Zakon koji uređuje ovu oblast ne samo da je prevaziđen i neusaglašen sa Ustavom, već onemogućuje građanima da efikasno ostvaruju svoje pravo na učešće u vršenju vlasti“,  rekao je  ministar i dodao da je od uvođenja višestranačja održano svega nekoliko referenduma i narodnih inicijativa i da takvu sliku Ministarstvo želi da promeni.

Nacrtom zakona se razrađuje ceo postupak pokretanja i sprovođenja narodne inicijative i referenduma, reguliše zaštita prava učesnika u ovim postupcima i uređuje pitanje finansiranja i kampanja.

Javna rasprava o Nacrtu zakona biće održana od 25. oktobra  do  22. novembra 2019. godine. U okviru rasprave biće održani i okrugli stolovi u Novom Sadu, Nišu i Beogradu.

Izradu Nacrta Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i organizaciju javnih rasprava podržava Vlada Švajcarske u okviru projekta „Podrška sprovođenju Akcionog plana Strategije reforme javne uprave – reforma lokalne samouprave 2016-2019“

 



Skip to content