Opštine i gradovi u slivu Zapadne Morave zajedno protiv elementarnih nepogoda

U Kruševcu je predstavljen Sporazum o međuopštinskoj saradnji 18 gradova i opština u slivu Zapadne Morave, koji previđa formiranje zajedničke službe za preventivno delovanje i smanjenje rizika od poplava i elementarnih nepogoda.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak  istakao je da je takva inicijativa veoma važna za lokalne samouprave, jer će njeno formiranje puno značiti za građane i pravovremeno reagovanje na moguće nepogode.

“U prethodnom periodu bilo je potrebno ovu oblast zakonski urediti, zatim unaprediti znanje i kapacitete kod najodgovornijih ljudi na lokalu koji se bave pitanjem vanrednih situacija, upravljanjem civilnom zaštitom i podići nivo svesti kod građana, kako bi se omogućilo bolje organizovanje reagovanje i bolja priprema za vanredne situacije”, rekao je Bošnjak.

Naglasio je da je ovaj sporazum kruna tog  procesa, jer će čitav sliv Zapadne Morave, koji kao inicijativa postoji tri godine unazad, konačno dobiti svoj odgovarajući okvir kroz formiranje zajedničke službe.

“Očekujemo da se opštine i gradovi udruže i da za 2020. godinu izdvoje odgovarajuća sredstva u svojim budžetima, kako bi počela da radi prva takva zajednička služba”, rekao je Bošnjak.

Sedište zajedničke službe biće u u Kruševcu, a centar za obuku  u Kraljevu, a sve službe u svim ovim gradovima daće doprinos da zajednička služba dobro radi.

Prošle godine usvojene su izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima je omogućena međuopštinska saradnja, odnosno da se opštine i gradovi udružuju u cilju boljeg odgovora na potrebe svojih zajednica.

Međuopštinskom saradnjom opšttine mogu da prevaziđu situacije u kojima lokalne samouprave nemaju dovoljno kapaciteta da vrše neke izvorne ili poverene poslove.

 



Skip to content