Antić: Unapređujemo oblast službene upotrebe jezika i pisama nacionalnih manjina

Statutima 42 lokalne samouprave i 49 naseljenih mesta ove godine je uvedeno 13 jezika nacionalnih manjina, rekla je pomoćnica ministra Ivana Antić na sednici Odbora Skupštine Srbije za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, koja je održana u Pančevu.

Prema njenim rečima, novina je da u pojedinim naseljenim mestima imamo i romski i vlaški, kao jezike koji se tradicionalno koriste.

Sve to, kako je dodala, ukazuje na primenu zakonskih propisa koji su unapređeni u 2018. godini.

„Nakon 2018. godine, koju je karakterisao rad na zakonodavnom planu, ove godine radili smo na predstavljanju novih, unapređenih zakonodavnih rešenja i na usmeravanju lokalnih vlasti da ta rešenja primenjuju na afirmativan način“, rekla je Ivana Antić.

Kako je navela, predstoji još posla, kako bi se ovaj dobar zakonodavni okvir primenjivao u potpunosti.

„Zato je saradnja jedinica lokalnih samouprava, nacionalnih saveta nacionallnih manjina, nezavisnih tela i pomoć međunarodnih organizacija od presudnog značaja i dobro je došla“, ocenila je Ivana Antić.

Ona je dodala da je uz podršku Saveta Evrope i u saradnji sa Zaštitnikom građana i Republičkim sekretarijatom za zakonodavstvo izrađena brošura „Uvod u ostvarivanje prava na službenu upotrebu jezika i pisama“, koja je promovisana u Somboru, Medveđi, Bujanovcu, Bosilegradu i Vranju.

Antić je podsetila da u Srbiji postoji duga tradicija zakonskog regulisanja službene upotrebe jezika i pisma.

„Važeći zakon donet je 1991. godine, primenjivao se u različitim političkim i društvnim okolnostima i ustavno-pravnim okvirima. U međuvremenu su vršene izmene i dopune 1993, 1994, 2005, a najobimnije i najznačajnije za prava manjina bile su 2010. i 2018. Godine“, podsetila je pomoćnica ministra.



Skip to content