Dve godine rada SKIP centra –  preko 1.000 obuka za 27.000 polaznika

Srpsko-korejski informatičko-pristupni (SKIP) centar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za dve godine rada organizovao je  preko 1.000 obuka za oko 27.000 građana, državnih službenika i zaposlenih u jedinicama lokalnih samouprava.

“Naš SKIP centar je ove godine drugi put zaredom proglašen za najbolji na svetu, u konkurenciji šezdesetak sličnih IT centara koji postoje u različitim zemljama širom sveta, a čiji rad finansijski i tehnološki podržava Vlada Republike Koreje”, istakla je šef Odseka za elektronsku upravu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i rukovodilac SKIP centra Dara Gravara Stojanović.

U SKIP centru za dve godine rada organizovano je preko 1.000 različitih IT obuka, kurseva, konferencija i seminara, čiji je cilj podizanje nivoa digitalne pismenosti i unapređenje digitalnih veština  građana, kao i obučavanje državnih i lokalnih službenika za rad u najsavremenijim digitalnim platformama, elektronskim registrima i bazama podataka.

Službenici su se u SKIP centru obučavali za rad u informacionom sistemu eZUP i eInspektor, kao i aplikaciji za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska, eDnevniku, digitalizaciji kulturne baštine Srbije, informacionom sistemu za integrisano upravljanje vanrednim situacijama,  uspostavljanju ažuriranog Adresnog registra.

Održana je i besplatna letnja škola programiranja, koju organizuje Ministarstvo u saradnji sa Republikom Korejom, a kao predavači dolaze mladi IT stručnjaci sa prestižnih univerziteta iz Seula.

SKIP Centar osnovan je pre dve godine potpisivanjem Memoranduma o razumevanju i saradnji u oblasti informaciono – komunikacionih tehnologija između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Nacionalne agencije za informaciono društvo Republike Koreje. Vlada Republike Koreje za njegovo opremanje donirala je 250.000 evra, a Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je obezbedilo je prostor.



Skip to content