Prekid svih izbornih radnji u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike AP Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova

Odlukom o proglašenju vanrednog stanja, koju su 15. marta 2020. godine doneli zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, proglašeno je vanredno stanje na teritoriji Republike Srbije.

Vlada je, na osnovu člana 200. stav 6. Ustava Republike Srbije, uz supotpis predsednika Republike, 16. marta 2020. godine donela Uredbu o merama za vreme vanrednog stanja. Uredba je stupila na snagu danom objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, 16. marta 2020. godine.

Članom 5. navedene uredbe propisano je da se njenim stupanjem na snagu prekidaju sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština i gradova koji su raspisani za 26. april 2020. godine i da će vreme nastavka sprovođenja izbornih radnji biti ustanovljeno odlukom o prestanku vanrednog stanja, kada se za to steknu uslovi.

U skladu sa navedenim, Republička izborna komisija i Pokrajinska izborna komisija, kao organi koji sprovode postupak izbora, donele su rešenja o prekidu izbornih radnji, za vreme dok traje vanredno stanje.  U postupku je donošenje rešenja o prekidu izbornih radnji od strane gradskih/opštinskih izbornih komisija.

Izborni proces, uključujući i rokove za vršenje izbornih radnji, nastaviće se u skladu sa odlukom o prestanku vanrednog stanja, što će biti posebno uređeno aktima navedenih organa za sprovođenje izbora.

 



Skip to content