ODRŽAN PRVI OKRUGLI STO O ZAKONU O PLATAMA

Uređenje sistema plata na jedinstvenim principima –

Danas je održan prvi okrugli sto u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o sistemu plata u javnom sektoru na kome je prisustvovao veliki broj predstavnika državnih organa, sindikata i šire javnosti.

 

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Dražen Maravić naglasio je da je cilj donošenja zakona da zaposleni za istu vrstu posla, bez obzira u kom delu javnog sektora rade, dobiju istu platu. „Važno je da omogućimo pravedan, transparentan i upravljiv sistem, kako bismo jasno znali zašto neko dobija određenu platu na određenom radnom mestu“, rekao je on.

Prezentaciju o Nacrtu zakona održala je pomoćnica ministarke Ivana Savićević, koja je navela smanjenje neujednačnosti postojećeg sistema, postizanje pravičnosti i uvažavanje rezultata rada kao važne motive za izradu ovog zakona. „Pored ovoga, ovim Nacrtom dobićemo veću upravljivost troškovima budžeta, uspostavićemo organizacije rada i bolje ćemo upravljati ljudskim resursima u skladu sa uslugama koje javni sektor pruža“, kazala je ona.

 

„Sada su plate uređene različitim propisima, preko 20 zakona, podzakonskih akata, imamo 900 koeficijenata i 12 osnovica za određivanje plata“, rekla je ona, navodeći da je sada predviđeno da plate budu u rasponu od 1 prema 7,5, kao i da će se radna mesta razvrstati, na osnovu metodologije, u 60 platnih razreda. „Visina koeficijenata u platnim razredima biće uređena aktom Vlade, na jedinstven način za ceo javni sektor u roku od šest meseci od stupanja na snagu ovog zakona“, podvukla je pomoćnica ministarke.

Fokus kasnije diskusije bio je na predviđenim izuzecima u Nacrtu. Savićevićeva je rekla da uprkos, mišljenju Ministarstva da sistem plata u Vojsci mora da se bolje uredi, sistem plata je reformisan na zaokružen način u sklopu reforme Vojske u prethodnom periodu. Kada je reč o javnim preduzećima, pošlo se od stava da plate ovde treba urediti tako da omogućimo uspešno korporativno upravljanje i tržišno poslovanje. Predstavnici Ministarstva su naglasili da je formirana Radna grupa predstavnika ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, privrede i finansija kako bi se pronašlo rešenje za ovo pitanje. „Svakako ovo pitanje neće ostati nerešeno“, rekao je Maravić i dodao da je svrha javne rasprave upravo da se čuju mišljenja što većeg broja ljudi.

Učesnici na okruglom stolu su tražili objašnjenje o izuzeću funkcionera, na šta su pisci zakona naglasili da se na posebnom zakonu o funkcionerima uveliko radi, imajući u vidu da je potrebno sveobuhvatno uređenje, u kom kontekstu će biti uređena i vrednost njihovog rada.



Skip to content