Država i nacionalni saveti na istom zadatku

Danas je održana konstitutivna sednica Saveta za nacionalne manjine, na kojoj je, predsedavajuća Savetom, potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički istakla da Srbija danas sa ponosom može da istakne da predstavlja multietničku zajednicu u kojoj živi oko 30 nacionalnih zajednica, kojima su, uz poštovanje najviših međunarodnih standarda, Ustavom garantovana manjinska prava.

 

„Među sobom veoma različite nacionalne zajednice, sa matičnom državom ili bez nje, različite veličine i različitih specifičnosti, sve one uživaju pravo na sopstveni identitet i kulturnu samoupravu“, rekla je potpredsednica srpske Vlade.

„Srbija danas sa ponosom može da kaže da je prevazišla najveće izazove složenog nasleđa multietničkih konflikata, a da danas započinjemo proces prevazilaženja dosadašnje neefikasne, nedelotvorne politike prema pripadnicima nacionalnih manjina“, rekla je Udovički i dodala da će Savet, koji se posle šest godina sastaje, učiniti sve da obezbedi zaštitu prava i interesa koje smo kao društvo prepoznali kao posebne, odlučni da držimo proces izvan dnevne politike ili mandata jedne Vlade.

Ovaj proces, naglasila je Udovički, podrazumeva promenu odnosa države prema nacionalnim manjinama, ali i promenu odnosa predstavnika nacionalnih manjina prema državi. „On podrazumeva uspostavljanje dijaloga sa jasno postavljenim okvirima: puno uvažavanje države Srbije uz puno uvažavanje kulturne autonomije i identiteta pripadnika nacionalnih manjina“, zaključila je potpredsednica Vlade.

Na sednici je zaključeno da se u periodu maj-jun održe radni sastanci resornih ministara, članova Saveta sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Teme i plan sastanaka će predložiti novoformirana Koordinacija nacionalnih saveta nacionalnih manjina u saradnji sa Kancelarijom Vlade RS za ljudska i manjinska prava.

U radu sednice su, pored Udovički, učestvovali i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Veljko Odalović i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave mr Ivan Bošnjak, kao i predstavnici 20 nacionalnih saveta + Savez jevrejskih opština Srbije.



Skip to content