Kori Udovički na završnom okruglom stolu o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru

Potpredsednica Vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički obratila se danas učesnicima petog okruglog stola u okviru javne rasprave o Nacrtu zakona o inspekcijskom nadzoru koji je održan u Beogradu u prostorijama Privredne komore Srbije. Ovom završnom skupu prisustvovali su i Aza El-Abd, direktorka misije USAID za Srbiju i Milivoje Miletić, vršilac dužnosti predsednika PKS. Javna rasprava o Nacrtu ZOIN trajaće do 30. septembra 2014.

„Smisao javne rasprave o ovom Nacrtu zakona, koji ima ogroman potencijal za delovanje, je da upoznamo sve koji su zainteresovani za promene, ali i da prikupimo njihova iskustva i sugestije koje će nam uveliko pomoći da unapredimo ovo rešenje.“, rekla je potpredsednica Vlade. Ona je i pozvala da se aktivnije i češće koristi  novi modul portala eUprave koji je posvećen javnim raspravama na zakonska rešenja – eJavneRasprave.

„Sve inspekcijske službe će raditi transparentno, najavljeno i shodno jasno utvrđenim planovima, uzimajući u obzir objektivne rizike. Nije nam ideja i namera da hvatamo subjekte u prekršajima, već da kroz preventivno delovanje i obuku, prvenstveno inspektora, postignemo odnos poverenja između inspekcijskih službi i subjekata inspekcije.“, zaključila je Udovički.

Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vidosava Džagić je istakla je veliki značaj i podršku USAID-a pri izradi ovog Nacrta zakona, kao i zahvalnost medijima na saradnji oko praćenja ove javne rasprave.

„Izuzetno je značajno da se uspostavi partnerstvo između javnog i privatnog sektora, što će svakako dovesti do unapređenja uslova poslovanja.“, izjavila je Džagić i dodala da koordinacija rada inspekcijskih službi treba da reši problem preplitanja nadležnosti pojedinih inspekcija.

„Suština je u preventivi, a ne u kažnjavanju“, podvukla je državna sekretarka i istakla da je izuzetno važno da ovaj zakon prepoznaje i male biznise, tako što će zaštititi fer konkurenciju kroz posebnu pažnju koja će biti posvećena i neregistrovanim subjektima.



Skip to content