Ministarka Obradović na završnom skupu 48. godišnjeg zasedanja Skupštine SKGO

„MDULS i SKGO zajedno su pokrenuli proces pripreme programskog dokumenta reforme sistema lokalne samouprave u Srbiji sa ciljem da se po prvi put u našoj zemlji obuhvate sve najznačajnije oblasti sistema lokalnog nivoa vlasti. Danas je prilika da, na ovom skupu poručim, da ćemo ovu saradnju nastaviti i zajedničkim snagama raditi na donošenju i implementaciji ovog važnog dokumenta za sistem lokalne samouprave u našoj zemlji, kako bi svi gradovi i opštine mogli da na isti način i što kvalitetnije pružaju usluge našim građanima“, istakla je ministarka Obradović na završnom skupu 48. godišnjeg zasedanja Skupštine SKGO.

Ministarka je poručila da će ova reforma unaprediti pravni okvir u kome deluju jedinice lokalne samouprave, razvijati sistem finansiranja lokalnih samouprava i upravljanja ljudskim resursima i uspostaviti nove mehanizme za proces razvoja međuopštinske saradnje. Takođe, reforma predviđa i veće učešće građana u poslovima lokalne vlasti i veću povezanost građana i njihovih izabranih predstavnika. „Efikasan, kvalitetan, ali pre svega pristupačan servis za građane je dostižan cilj. Samo zajedničkim radom na reformi sistema lokalne samouprave ovaj cilj možemo i dostići. Pred nama je dug put i puno posla i samo podizanjem svesti i kod nosilaca vlasti na lokalnu, ali i kod građana, možemo ga ostvariti. Trebaće nam više godina da vidimo prve rezultate rada, sigurna sam biće i poteškoća na tom putu, ali to ne treba da nas obeshrabri, već je potrebno da podignemo glave i hrabro stremimo ka kvalitetnim, brzim, efikasnim i ekonomičnim uslugama za građane i privredu naše zemlje. Zato smo svi zajedno na ovom poslu, cela Vlada, sva ministarstva, sve lokalne samouprave, naši međunarodni partneri, ali pre svega SKGO, kao krovna organizacija oko koje se naši gradovi i opštine okupljaju“, poručila je Obradović.

Foto SKGO

Ministarka Obradović obratila se učesnicima 48. godišnjeg zasedanja Skupštine SKGO na temu „Potencijali i izazovi u razvoju lokalne samouprave u narednoj dekadi“.

O daljim koracima u radu na programu reforme sistema lokalne samouprave na skupu je govorio pomoćnik ministra zadužen za sistem lokalne samouprave Saša Mogić.

Foto SKGO



Skip to content