Izložba „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“ otvorena u Narodnom muzeju povodom obeležavanja Dana državnosti

Ministarka Marija Obradović otvorila je danas, povodom obeležavanja Dana državnosti – Sretenja, izložbu „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“, u Narodnom muzeju.

Ona je zahvalila Narodnom muzeju što izložbom, koja je posvećena našem proslavljenom akademiku i vajaru Sretenu Stojanoviću, obeležava Dan državnosti i ujedno ponovo otvara svoja vrata građanima, da se upoznaju sa životom i delom umetnika kroz ovu veličanstvenu izložbu.

Obradović je poručila da pred veličinom života i opusa Sretena Stojanovića možemo samo da ostanemo nemi, jer smo zanemarili ovog velikog autora i dozvolili da, ne samo on, već i drugi naši najveći umovi budu tretirani na način na koji to ne zaslužuju. Ona je istakla da je naša misija, ali i misija Narodnog muzeja, da građanima, a pre svega mladima i deci, otvorimo vrata ovog obnovljenog i uređenog zdanja i predstavimo dela i živote svih pomalo zaboravljenih i skrajnutih bisera naše umetnosti.

„Isto kao što je život i delo Sretena Stojanovića predstavljalo dokaz da upornošću i zalaganjem za prave vrednosti i ciljeve može da se dostigne uspeh i ostavi trag u večnosti, tako neka i naš Narodni muzej prevaziđe sve probleme i ostane putokaz za buduće generacije“, poručila je ministarka Obradović.

O samoj izložbi govorili su Bojana Borić Brešković, v.d. direktora Narodnog muzeja i Darko Tanasković, predsednik UO Narodnog muzeja, istakavši značaj dela Sretena Stojanovića čije je stvaralaštvo obeležilo 20. vek.

Postavka izložbe „Sreten Stojanović. Vrline karaktera i materijala“, autorke Vere Grujić, broji 64 dela našeg velikog umetnika i biće otvorena za posetioce od 12. februara do 11. aprila 2021. godine.



Skip to content