Kvantitet imamo, kvalitet treba da učinimo vidljivijim

Ministarka Marija Obradović poručila je danas, govoreći o stanju rodne ravnopravnosti u Srbiji, tokom tematskog društvenog dijaloga o Polaznim osnovama za izradu Nacrta zakona o rodnoj ravnopravnosti u oblasti učešća žena u političkom i javnom životu, da su brojke impresivne, čak i bolje nego u mnogim evropskim zemljama, ali da je pred nama dug put osnaživanja žena i obezbeđivanja i zakonske, ali i praktične osnove za ravnopravnost.

Ona je navela da kvantitet danas imamo, ali da kvalitet treba učiniti vidljivijim i upoznati mlade žene, koje su nosioci inicijative za rodnu ravnopravnost i većeg učešća žena u političkom životu, sa istorijom tog procesa, koji je započeo još sa uvođenjem višestranačja u Srbiji.

Obradović je pozdravila nastavak rada Ženske parlamentarne mreže, neformalne grupe poslanica iz različitih poslaničkih grupa, i u ovom sazivu Narodne skupštine i podsetila da su poslanice u februaru 2013. godine uspele da se dogovore i da „preskoče stranačke ograde“ i formiraju ovu grupu koja je napravila mnogo pozitivnih rezultata.

Osvrnuvši se na statističke podatke, ministarka je istakla da je na republičkom nivou situacija veoma povoljna, imajući u vidu da se u Vladi nalazi značajan broj žena, od premijerke do ministarki kojih ima 10. U Narodnoj skupštini gotovo 40 odsto poslanika su žene, a na lokalnom novu imamo čak 150 žena na različitim rukovodećim mestima. Ona je navela i da je u čitavoj administraciji Srbije veći broj žena, u državnoj administraciji radi 61 odsto žena, u administraciji APV 55,9 odsto, a u lokalnoj 58 odsto i zaključila da adminitracija u Srbiji počiva na ženama i njihovom radu.

„Međutim, tamo gde bih ja lično volela da vidim više žena su političke stranke, Nacionalni saveti nacionalnih manjina i udruženja građana. Te žene treba da osnažimo, pored žena na lokalu, da ne oklevaju i ne odustaju. Zato je važna solidarnost, podrška i naše iskustvo, a sledeći važan korak jesu kvote u političkim strankama na čemu ću ja raditi i za šta ću se zalagati“, istakla je ministarka Obradović.



Skip to content