Državni sekretar Stevan Gligorin održao sastanak sa romskim medicinskim radnicima

Državni sekretar MDULS Stevan Gligorin održao je danas radni sastanak sa romskim medicinskim radnicima, sa kojima je razgovarao na temu imunizacije romske zajednice u Srbiji.

Gligorin je kao ključne probleme romske populacije naveo neimanje osnovne dokumentacije i veliku neinformisanost, zbog čega je pružanje pomoći u procesu prijave za vakcinaciju romskoj zajednici, ali i drugim ranjivim kategorijama stanovništva, jedna od osnovnih misija Ministarstva.

„Neophodno je postaviti info-punktove u romskim naseljima širom zemlje kako bi se pripadnici romske zajednice upoznali sa procesom prijave za vakcinaciju i adekvatno informisali, ne samo o pandemiji virusa Kovid-19, već i o drugim važnim temama iz sektora zdravstva“, naglasio je državni sekretar, dodajući da je udruženi rad sa lokalnim samoupravama u ovom procesu od presudnog značaja.

On je podsetio da je MDULS apelovalo na sve gradove i opštine da tokom pandemije ne isključuju struju, kao i da omoguće pristup pijaćoj vodi u podstandardnim naseljima.

„Ovde nije samo reč o imunizaciji Roma, već svih građana Srbije sa posebnim akcentom na romsku populaciju zbog njihove specifične pozicije. Treba da se zalažemo za to da što veći broj ljudi u zemlji bude informisan i imunizovan, kako bismo se što pre izborili sa pandemijom virusa Kovid-19“, poručio je državni sekretar.

Radni sastanak sa istaknutim predstavnicima romske populacije organizovalo je MDULS uz podršku pokreta Opre Roma Srbija.



Skip to content