Gligorin: Zajedničkim zalaganjem do poboljšanja položaja najranjivijih grupa u društvu, pa i starih Roma i Romkinja

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin učestvovao je danas na događaju „Stari Romi i Romkinje – između tranzicione i socijalne pravde“, na kom su predstavljeni rezultati istraživanja o životnim okolnostima Roma i Romkinja starijih od 65 godina i njihovom sadašnjem socio-ekonomskom položaju, zdravstvenom stanju, pristupu sistemu socijalne zaštite i društvenom životu.

Gligorin je istakao da istraživanje, koje je sprovedeno posebnom metodologijom, predstavlja značajan resurs koji treba da doprinese kreiranju budućih javnih politika koje se tiču starijih osoba, posebno kada je reč o pripadnicima romske zajednice.

On je ukazao na značaj učešća organizacija koje se bave pitanjem poboljšanja položaja romske populacije u revidiranju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, naglasivši da će kao predstavnik Ministarstva uložiti napore da pomenuta strategija bude uspešno implementirana ne samo na državnom, već i na lokalnom nivou.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se određeni broj preporuka odnosi upravo na to kako gradovi i opštine u Srbiji mogu da unaprede svoj razvoj i podignu životni standard kako bi pružale bolje usluge svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

„Samo zajedničkim zalaganjem, kroz razmenu znanja i praktičnog iskustva, možemo da doprinesemo poboljšanju položaja najranjivijih grupa građana i time naša društva učinimo boljim. Važno je da razumemo i uvažimo specifičnosti i različitosti svih kategorija stanovništva i to reflektujemo u akcijama koje kao država sprovodimo, kako niko ne bi bio izostavljen, pa ni stari Romi i Romkinje“, poručio je Gligorin.

Istraživanje o životnim okolnostima Roma i Romkinja  starijih od 65 godina sproveo je Forum Roma Srbije u okviru projekta koji sprovodi uz podršku nemačke fondacije EVZ od juna 2020. godine. Projekat ima za cilj da se pokrenu kapaciteti civilnog društva za javno zalaganje za poboljšanje položaja starijih Roma i Romkinja u Srbiji.

 

Foto galerija:



Skip to content