MDULS na Globalnom forumu lidera IKT 2021 u Seulu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo je dostignuća Srbije na polju informaciono-komunikacionih tehnologija i buduće politike za primenu ključnih strategija za digitalnu transformaciju društva na Globalnom forumu lidera IKT 2021, koji je 5. novembra ove godine u Seulu organizovalo Ministarstvo nauke i informaciono-komunikacionih tehnologija i Nacionalna agencija za infomaciono društvo (NIA) Republike Koreje.

Zajedničko jačanje globalne saradnje doprineće digitalnoj transformaciji i budućem prosperitetu, poruka je učesnika ovogodišnjeg Globalnog foruma, koji je bio posvećen razvojnim strategijama digitalne transformacije u post KOVID 19 eri.

Dostignuća Srbije na polju IKT-a predstavila je državni sekretar MDULS Maja Mačužić Puzić, a ovo je bila i prilika da Ministarstvo i NIA potpišu Memorandum o saradnji u oblasti IKT. Pored jačanja prijateljskih odnosa Srbije i Koreje, Memorandum podrazumeva i unapređenje dosadašnje saradnje, modernizaciju administracije u oblasti IKT, kao i unapređenje usluga koje nudi postojeći SKIP centar (Srpsko-korejski informatičko pristupni centar) u Beogradu, ali i otvaranje novog SKIP centra u Nišu. Srbija je, inače, jedna od retkih zemlja u svetu koja će imati dva SKIP centra, a beogradski je proglašen i jednim od najboljih od preko 60 ovakvih centara u svetu, imajući u vidu da je njegove usluge od otvaranja pre četiri godine do danas koristilo preko 40.000 građana, koji su u njemu imali besplatne IT obuke, kako bi unapredili tehnološku pismenost i osposobili se za korišćenje eUsluga koje Vlada Srbije razvija.

Na marginama Globalnog foruma Mačužić Puzić razgovarala je sa kolegama iz resornih ministarstava Republike Koreje, Gane, Moldavije, Malavija, Egipta i Butana, a sa predstavnicima NIA razmenila je mišljenja o budućoj saradnji predviđenoj Memorandumom, ali i o razvoju elektronske uprave i značaju otvorenih podataka za građane Srbije.

Foto galerija



Skip to content