MDULS poziva građane da se obrate MUP-u u slučaju da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje nepoznatim osobama

Povodom navoda Posmatračke misije CRTA da na adrese građana stižu pozivi za glasanje za nepoznate osobe, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave poziva sve građane da se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Građani, vlasnici nepokretnosti mogu od Ministarstva unutrašnjih poslova zatražiti proveru, odnosno, podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, jer se prijava prebivališta može izvršiti pre svega uz njihovu saglasnost, a takođe mogu pokrenuti i postupak za njihovu odjavu.

I ovom prilikom MDULS ističe da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano, između ostalog, da se u Jedinstveni birački spisak upisuju lica koja imaju biračko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta. Evidenciju o prebivalištu građana, u skladu sa zakonom, vodi nadležni organ, odnosno, Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni birački spisak, kao evidencija o biračima, na osnovu iste ažurira.

Po pitanju predloga da se na internet prezentaciji MDULS omogući uvid u podatke o biračima po mestu prebivališta, ističemo da je MDULS na osnovu preporuka ODIHR datim u prethodnom periodu, izvršilo neophodne izmene i omogućilo pristup podacima iz biračkog spiska u meri koja je dozvoljena i celishodna u skladu sa propisima.

Još jednom pozivamo sve građane da provere svoje podatke u Jedinstvenom biračkom spisku na zvaničnoj internet stranici Ministarstva https://upit.birackispisak.gov.rs/ ili da se obrate jedinicama lokalne samouprave ukoliko je potrebno dopuniti ili izmeniti neke od njihovih ličnih podataka, kao i da to mogu učitni do 30. marta za izbore koji će se održati 3. aprila 2022. godine.



Skip to content