Nastavak podrške MDULS u unapređenju i očuvanju zakonitosti rada lokalnih skupština

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznaje važnost rada sekretara skupština, jer u njima vidimo prave sagovornike za teme koje se, pre svega, tiču očuvanja zakonitosti i unapređenja efikasnosti rada samih skupština, na čemu počiva i funkcionisanje jedinica lokalne samouprave u celini“, poručio je ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović na današnjem Drugom sastanku Mreže sekretara skupština gradova, opština i gradskih opština.

Prema njegovim rečima, saradnja Ministarstva sa ovom mrežom važna je zbog unapređenja međusobne komunikacije, ali i radi razmene iskustva, znanja, dobre prakse i mogućnosti zajedničkog razmatranja i unapređenja zakonodavnog okvira u ovoj oblasti.

Naglasivši da se od sekretara skupština očekuje najviši stepen stručnosti, odgovornosti i ažurnosti, ministar je ukazao i na važnost njihove komunikacije sa nadležnim ministarstvima po svim pitanjima primene propisa na osnovu kojih skuštine jedinica lokalne samouprave donose odluke iz okvira svoje nadležnosti. Tom komunikacijom bi se, kako je naveo, obezbedila jednoobrazna primena propisa, ali i sugerisalo nadležnim organima ukoliko je propise potrebno izmeniti.

„Ministarstvo će, kao i do sada, pružati podršku u unapređenju i očuvanju zakonitosti rada lokalnih skupština, što je naš zajednički zadatak i cilj“, istakao je Martinović. Dodao je da će jačanje kapaciteta lokalnih samouprava i podrška u realizaciji lokalnih projekata biti neki od prioriteta MDULS u ovom mandatu, te da će on lično nastojati da obiđe što više gradova i opština i sa predstavnicima lokalnih samouprava razgovara o problemima sa kojima se suočavaju.

Na svečanom otvaranju sastanka obratili su se i dr Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Jelena Marinković Radomirović, predsednica Skupštine grada Novog Sada, Rihard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju, Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP u Srbiji i Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO.

Drugi sastanak Mreže sekretara skupština gradova, opština i gradskih opština organizuje SKGO, uz podršku Švajcarske kancelarije za saradnju i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine. Na trodnevnom skupu će biti reči o ulozi i značaju institucije lokalnog ombudsmana, kao i o novom Zakonu o lokalnim izborima, a biće predstavljen i Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave.

 

Foto galerija – izvor UNDP



Skip to content