Republika Srbija jedan od regionalnih lidera u razvijenosti države u oblasti otvorenih podataka

Prema najnovijoj studiji Evropske unije „Izveštaj o proceni stepena zrelosti u domenu otvorenih podataka“, u okviru koje su objavljeni podaci o razvijenosti 35 evropskih država u oblasti otvorenih podataka, Republika Srbija se sa ukupnim skorom od 66% pozicionirala na 27. mestu i jedan je od regionalnih lidera.

U konačnoj listi rangiranih zemalja Srbija je ispred Grčke, Slovačke, Letonije, Crne Gore, Islanda, Malte, Albanije i BiH i nalazi se u grupi zemalja sa značajnim nivoom razvijenosti otvorenih podataka, među kojima su Nemačka, Holandija, Finska, Austrija i Švedska. Prosečan stepen zrelosti u pogledu otvaranja podataka unutar zemalja EU iznosi 79%, dok su najdominantnije u ovoj oblasti Francuska i Ukrajina sa 97%.

U okviru ovogodišnjeg Izveštaja procenjivane su i upoređivane prakse otvaranja podataka sa aspekta četiri dimenzije: politika (fokus je na programima i strategijama u oblasti otvorenih podataka, te njihovom statusu); uticaj (uvid u aktivnosti u cilju praćenja i merenja dinamike otvaranja podataka, ponovne upotrebe podataka i efekata primene otvorenih podataka); portal otvorenih podataka (ocena funkcionalnosti nacionalnih portala otvorenih podataka); kvalitet podataka i metapodataka (fokus je na mehanizmima koji obezbeđuju kvalitet podataka). Izveštaj je pokazao da, u odnosu na zemlje regiona, Srbija prednjači u gotovo svim oblastima i vrednostima pokazatelja.

Prema Zakonu o elektronskoj upravi, organi su dužni da na Portalu otvorenih podataka Republike Srbije (https://data.gov.rs/sr/) objavljuju otvorene podatke iz svoje nadležnosti i to na način koji omogućava njihovo lako pretraživanje i ponovnu upotrebu, čime se povećava transparentnost i odgovornost javne vlasti i donosi konkretna društvena i ekonomska korist građanima, preduzećima i civilnom društvu. Trenutno 93 organizacija aktivno objavljuje podatke na Portalu, gde je dostupno 6.162 resursa i identifikovano 40 primera upotrebe podataka.

Zahvaljujući otvaranju podataka razvijena su mnoga inovativna rešenja, među kojima su mobilna i web GIS aplikacija „Bici Bor“ posvećena unapređenju bezbednosti saobraćaja, životne sredine i pristupačnosti saobraćajne infrastrukture u Boru; aplikacija „xEko Polen“ koja prikazuje zasićenost prizemnog sloja vazduha alergenim polenom u Republici Srbiji, a na adresi https://budzeti.data.gov.rs/ dostupna je vizuelizacija više od 90 budžeta gradova i opština.

U Izveštaju se navodi da je sve veći broj država spreman da uloži napore u pravcu unapređenja procesa otvaranja podatkovnih resursa, kako bi njihov društveni i ekonomski potencijal bio maksimalno iskorišćen.

 

Foto galerija:



Skip to content