Dragocena podrška Republike Francuske reformi javne uprave u Srbiji

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Republici Srbiji Pjerom Košarom i izvršnim direktorom Ekspertiz Frans (francuske javne agencije za međunarodnu tehničku saradnju – podružnice Francuske razvojne grupe) Žeremijem Peleom, sa kojima je razgovarala o produbljivanju bilateralnih odnosa dve zemlje i unapređenju međuinstitucionalne saradnje.

Istakavši da je dosadašnja podrška Republike Francuske i Ekspertiz Frans-a reformi javne uprave u Republici Srbiji bila dragocena, posebno imajući u vidu da dolazi od strane eminentne javne uprave koja ima dugu i bogatu tradiciju, Žarić Kovačević je izrazila uverenje da će dosadašnje međusobno poverenje i partnerstvo dostići nove dimenzije u bliskoj budućnosti.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave rukovodi sveobuhvatnim procesom reforme javne uprave u Srbiji. Iako nije jednostavno koordinirati čitavim ovim složenim procesom, javna uprava Republike Srbije zabeležila je mnogostruki napredak, a Francuski eksperti pri Ministarstvu dali su izuzetnu potporu reformi, naročito u oblastima „upravljanje ljudskim resursima“ i „stručno usavršavanje“, ali i u drugim aspektima koji su uključivali „povećanje atraktivnosti javne uprave kao poželjnog poslodavca i transformaciju javne uprave“. Nećemo odustati od pozitivnih promena, razvoja i inovacija, kako bi domaća administracija bila što efikasnija i što više služila građanima“, poručila je ministarka.

Ona je ukazala na to da Sporazum o strateškom partnerstvu i saradnji Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske iz 2011. godine, ali i Administrativni sporazum u oblasti reforme javne uprave iz 2019. godine, potpisan između ministra državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i ministra za poslove javne uprave i javne račune Republike Francuske, predstavljaju stabilan temelj dobrih odnosa dve javne uprave i zemlje. Dodala je da su buduće težnje i ciljevi MDULS-a da se započeto partnerstvo sa Francuskom nastavi, uz preciziranje aktivnosti u narednom periodu.

„Budući da smo ostvarili napredak u ključnim dimenzijama reforme javne uprave, fokus reforme će u ovom mandatu biti na pružanju usluga građanima i privredi, te smo naročito zainteresovani da unapredimo ovaj aspekt reforme, kako u kontekstu naše bilateralne saradnje, tako i u skladu sa ciljevima Plana rasta Evropske unije kojim su definisani prioriteti u procesu EU integracija“, zaključila je ministarka.

 

Foto galerija – izvor MDULS



Skip to content