Žarić Kovačević i Žiofre: Reforma javne uprave i dalje visoko na agendi pridruženja EU

 

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas u Beogradu sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadorom Emanueleom Žiofreom, između ostalog i u kontekstu sprovođenja novog Plana rasta za Zapadni Balkan i ukupnog procesa evrointegracija Republike Srbije.

Ministarka Žarić Kovačević upoznala je ambasadora Žiofrea sa svim izazovima u reformama i naporima koji se ulažu u njihovo rešavanje. Ministarka je takođe poručila da će reforma javne uprave biti jedna od njenih prioritetnih oblasti rada budući da je osnaživanje administrativnih kapaciteta jedan od uslova za pridruživanje EU, a istakla je i to da će se lično založiti za porast kapaciteta javne uprave.

„Verujem da ćemo učiniti značajne pomake i da ćemo postići viši nivo spremnosti za pristup EU tako što ćemo uložiti dodatne napore u pogledu efikasnosti i kvaliteta javne uprave u interesu naših građana i standarda njihovog života“, rekla je Žarić Kovačević.

Ambasador EU u Srbiji, Emanuele Žiofre, naglasio je da je ovo jedan od njegovih prvih sastanaka sa članovima Vlade u novom mandatu, što je dokaz čvrste saradnje i dobro uspostavljenih odnosa. Ambasador je posebno pohvalio i stručni tim Ministarstva sa kojima Delegacija godinama ostvaruje dobru saradnju.

Ambasador EU je takođe istakao da je novim Planom rasta EU poslala jasnu poruku da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji. Istovremeno, za ostvarivanje tog ambicioznog cilja neophodno je da se intenzivnije sprovedu predviđene reforme, među njima i reforma javne uprave. U tom smislu EU očekuje da Ministarstvo bude partner u jačanju institucija na reformskom putu ka EU.

On je izrazio nadu da će sledeći Izveštaj Evropske komisije o Srbiji moći da zabeleži napredak u reformi javne uprave.

Ministarka i ambasador su se složili da je Evropska unija pouzdan saveznik i oslonac Srbiji, te da očekuju nastavak tesne saradnje, između ostalog i u radu na većoj spremnosti Srbije da učestvuje u kohezionoj politici EU.

Evropska unija je najznačajniji partner Republike Srbije u mnogim oblastima, rekla je ministarka, dodajući da nas pored ekonomskih, povezuju i jaki tradicionalni i prijateljski odnosi. Žarić Kovačević se zahvalila ambasadoru Žiofreu na finansijskoj, tehničkoj i ekspertskoj podršci koju Evropska unija godinama pruža institucijama u Srbiji, a posebno je podvukla važnost nove sektorske budžetske podrške za reformu javne uprave vredne 30 miliona evra što predstavlja dobar podstrek pozitivnim promenama u reformskom procesu.

 

Foto galerija – izvor MDULS i Tanjug

 



Skip to content