Žarić Kovačević se sastala sa ambasadorom Republike Koreje: Uskoro Centar za razvoj elektronske uprave

 

Uspostavljanje Centra za saradnju između Srbije i Koreje u oblasti elektronske uprave, odnosno Centra za e-upravu u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave koji će podržati dalju nadogradnju pravnog i strateškog okvira za razvoj elektronske uprave, ali i doprineti daljem jačanju kapaciteta naših službenika, novi je rezultat partnerske saradnje i izuzetnih bilateralnih odnosa Republike Koreje i Republike Srbije, poruka je sa današnjeg sastanka ministarke državne uprave i lokalne samouprave Jelene Žarić Kovačević i ambasadora Republike Koreje u Beogradu Đeung Lija.

„Saradnja sa Republikom Korejom nam je vrlo značajna budući da se radi o tehnološkom gigantu i zemlji koja je u svetskom vrhu razvoja elektronske uprave. Centar za e-upravu čije otvaranje je planirano, novi je oblik naše zajedničke usmerenosti i napora da se modernizuje javna uprava. Centar će imati zadatak da uz podršku eminentnih korejskih stručnjaka analizira stanje u oblasti elektronske uprave i pripremi konkretne preporuke za dodatno unapređenje politika u ovoj oblasti, a sve u cilju nastavka  sigurnog i ubrzanog digitalnog razvoja“, poručila je ministarka Žarić Kovačević.

Pored toga što su se sagovornici osvrnuli na dosadašnje efekte međusobne saradnje, saglasili su se i da je potrebno da se nastavi u pravcu unapređenja bilateralnih odnosa.

Dodatno, ministarka Žarić Kovačević i ambasador Li dogovorili su potpisivanje novog Memoranduma o saradnji koji će definisati oblasti saradnje za period od 2024. do 2026. godine.

Podsetivši da je na osnovu ranijeg Memoranduma o razumevanju i međusobnoj saradnji Republika Koreja pomogla otvaranje Srpsko-korejskog informatičko-pristupnog centra koji funkcioniše u Beogradu u okviru Ministarstva kao moderni prostor čija je namena besplatno obučavanje građana da koriste savremene informacione i komunikacione tehnologije, ministarka je naglasila da je prema raspoloživoj statistici više od 80.000 građana posetilo ovaj IT centar radi pohađanja 4.000 različitih IT kurseva. Ona je objasnila i da je zahvaljujući MDULS-u i uz korejsku podršku otvoren sličan objekat u Nišu, te da je na ovaj način omogućeno građanima koji žive i rade u ovom delu Srbije da unapređuju kompjuterske sposobnosti.

Foto galerija – izvor MDULS



Skip to content