Ministarka Žarić Kovačević posetila Belu Palanku: Bliža saradnja lokalne samouprave i resornog ministarstva

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević posetila je danas opštinu Bela Palanka i tom prilikom sa predsednikom opštine Goranom Miljkovićem održala radni sastanak na kojem je razgovarala o aktuelnim temama i trenutnim izazovima, ali i o planovima razvoja, kako infrastrukturnim, tako i u oblasti e-uprave. Kao prvi naredni korak sagovornici su najavili još bližu saradnju Bele Palanke i resornog ministarstva.

Ukazujući na to da je Bela Palanka prva opština koju posećuje u ovom mandatu, ministarka Žarić Kovačević je iskazala zadovoljstvo što prvi ciklus poseta jedinicama lokalne samouprave započinje baš u Beloj Palanci navodeći da je u pitanju opština sa najvećim brojem doktora nauka po glavi stanovnika u Evropi. Ona je istakla da ova činjenica zaslužuje veliko poštovanje, a Bela Palanka posebno mesto na mapi Srbije, jer, kako je rekla, osnova svakog napretka su ljudi, i ulaganje u ljudski kapital naznačajniji je i odlučujući činilac razvoja.

Ministarka Žarić Kovačević je podvukla da je zajednički zadatak lokalnog rukovodstva i državnog vrha stvaranje optimalnih uslova da mladi ostanu da žive i rade u svojim sredinama nakon školovanja, i da se ne dozvoli stagnacija lokalnih sredina usled odseljavanja stanovništva u velike gradove.

Osim što je podsetila na ranija ulaganja u Belu Palanku, rekavši da je zahvaljujući projektu „Lokalna samouprava za 21. vek“ oko 13.000 švajcarskih franaka i 1,5 miliona dinara izdvojeno za unapređenje poslovanja opštinske uprave, te da je na ovaj način sprovedeno stručno usavršavanje službenika, nabavljen softver za praćenje ljudskih resursa,  unapređeni ljudski i tehnički kapaciteti i nabavljena vredna IT oprema,  kao i da je ministarstvo ulagalo u funkcionisanje edukativnog centra za pomoć privredi, te održavanje tradicionalne manifestacije u ovom kraju  „Dani Banice“, ministarka Žarić Kovačević je naglasila značaj novog i višeg nivoa saradnje u budućnosti. Kako je rekla Žarić Kovačević, vrlo je važno da se u narednom periodu podstakne imlementacija još nekih projekata koji su od značaja za ovu lokalnu zajednicu.

Ona je pohvalila opštinsku upravu što je počela da radi u novom  softverskom rešenju Pisarnica koje omogućava moderno elektronsko kancelarijsko poslovanje, a dodala je i da se nada da će uvođenje video nadzora čiju instalaciju ministarstvo pomaže biti realizovano do kraja godine.

Prilikom posete Beloj Palanci, ministarka Žarić Kovačević je obišla jedinstveno upravno mesto za čije funkcionisanje je ministarstvo pre nekoliko godina obezbedilo 5,2 miliona dinara, a opštinskoj upravi donirala je 20 laptop računara sa pratećom opremom kao podršku radu i razvoju elektronske uprave.

 

Foto galerija – izvor Opština Bela Palanka, Marko Zlatković

 


Skip to content