Ministarka Žarić Kovačević i Predstavnik Visokog komesara UN za izbeglice Sufijan Ađali: Najava proširivanja saradnje MDULS-a i UNHCR-a

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević sastala se danas sa Predstavnikom Visokog komesara Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR) u Srbiji Sufijanom Ađalijem sa kojim je u otvorenom razgovoru sumirala dosadašnje rezultate rada na suzbijanju pravne nevidljivosti posebno osetljivih kategorija stanovništva i borbi protiv apatridije, ali i dogovorila nove vidove saradnje koji bi podrazumevali proširivanje oblasti zajedničkog delovanja, pre svega u domenu stručnog usavršavanja.

Na sastanku je najavljena mogućnost nastavka saradnje nakon završetka međunarodne kampanje „Ja pripadam“ koju UNHCR sprovodi na globalnom nivou, a u koju je uključena i Republika Srbija.

Sagovornici su zajednički konstatovali da su u poslednjih 12 godina, koliko traje zajedničko angažovanje MDULS-a i UNHCR-a u oblasti sprečavanja pravne nevidljivosti i povećanja pristupa posebno osetljivih kategorija stanovništva ličnim dokumentima, ostvareni izvanredni rezultati koji se ogledaju u tome da trenutno u Srbiji postoje samo retki slučajevi da neko nije upisan u matičnu knjigu rođenih.

Ministarka Žarić Kovačević istakla je značaj i doprinos drugih institucija koje su bile uključene u ovaj proces, a g. Ađali je pohvalio celokupno angažovanje Republike Srbije naglašavajući da naša zemlja služi kao dobar primer prakse čitavom regionu.

Dodatno, predstavnici MDULS-a su informisali Predstavnika UNHCR-a Ađalija da je Ministarstvo u okviru projekta „Lokalna samouprava za 21. vek“ započelo istraživanje o merenju zadovoljstvu građana kvalitetom pruženih usluga u jedinicama lokalne samouprave, te da će ovo istraživanje obuhvatiti i ostvarivanje prava na upis u matičnu knjigu rođenih lica koja su u riziku od apatridije.

Podsetimo, prema procenama iz 2011. godine  u riziku od apatridije bilo je oko 30.000 ljudi, a danas se slučajevi da neko nije upisan u knjigu rođenih pojavljuju kao izuzetak.

Prvi zajednički Sporazum o razumevanju između MDULS-a i UNHCR-a potpisan je 2012. godine, a nastavak saradnje usledio je 2019. godine, dok se Srbija nakon Trećeg sporazuma iz februara 2022. godine priključila globalnoj inicijativi „Ja pripadam” (#IBelong), koju UNHCR sprovodi na međunarodnom nivou sa ciljem da se do novembra 2024. godine u čitavom svetu iskoreni apatridija.

Foto galerija – izvor MDULS



Skip to content