Usvojen Akcioni plan za sprovođenje Memoranduma o saradnji dva ministarstva

Mesec dana od održavanja Svesrpskog sabora i potpisivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, danas je u Banjaluci na sastanku dva ministra zvanično usvojen Akcioni plan za njegovo sprovođenje.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Jelena Žarić Kovačević istakla je da je usvajanjem Akcionog plana učinjen značajan korak i stvoren važan okvir koji će omogućiti sprovođenje Memoranduma.

Ona je navela da je u prethodnom periodu intenzivno rađeno na definisanju i usaglašavanju prioritetnih i konkretnih aktivnosti koje će se sprovoditi u naredne dve godine, u periodu od 2024. do 2025. godine.

„Usvajanjem Akcionog plana operacionalizujemo potpisani Memorandum i nastavljamo sa jačanjem i osnaživanjem saradnje dve institucije. Sigurna sam da ćemo uspeti da ga sprovedemo u najvećoj mogućoj meri i da ćemo time ostvariti još viši nivo partnerskih odnosa, a koji će rezultirati bržim razvojem i modernizacijom naših uprava i to u svim aspektima“, poručila je ministar Žarić Kovačević. Ona je dodala da će u realizaciju plana biti uključene i partnerske institucije Republike Srbije, kao što su Nacionalna akademija za javnu upravu i Služba za upravljanje kadrovima.

„Aktivnosti će biti realizovane kroz razmenu informacija, iskustava i ostvarenih rezultata, ali i studijske posete, onlajn radionice i vebinare. Takođe, predviđeno je da se službenicima iz Republike Srpske omogući pristup resursima i pohađanje obuka iz prioritetnih oblasti, a koje realizuje Nacionalna akademija za javnu upravu, centralna institucija stručnog usavršavanja javnih službenika u Srbiji. Plan predviđa i uspostavljanje međuopštinske i prekogranične saradnje za sliv Drine u cilju smanjenja rizika od poplava.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić zahvalila se na poseti naglasivši da je partnerstvo dve institucije prisutno dugi niz godina.

„Želela bih se zahvaliti ministarki Jeleni Žarić Kovačević što je došla u posetu našoj Republici Srpskoj i Ministarstvu uprave i loaklne samouprave Republike Srpske. Zadovoljstvo mi je što smo održali radni sastanak i usvojili Akcioni plan koji proizilazi iz Memoranduma o saradnji koji smo potpisali u Beogradu na Svesrpskom saboru. Bitno je naglasiti da saradnja oba Ministarstva traje duži niz godina te da ovo predstavlja nastavak saradnje, koja će u narednom periodu biti intenzivirana, kako bi se ostvarili prethodno zacrtani zajednički ciljevi“, istakla je ministar Senka Jujić.

Na sastanku dva ministra u Banjaluci doneta je Odluka o formiranju radne grupe za koordinaciju aktivnosti u realizaciji Memoranduma o saradnji.

Podsetimo, dva ministarstva su u danu održavanja Svesrpskog sabora 8. juna 2024. godine u Beogradu potpisala Memorandum o saradnji. Ovim Memorandumom je predviđena bliska saradnja dve institucije u oblastima: e-uprava, međuopštinska saradnja, upravljanje ljudskim resursima, stručno usavršavanje i osposobljavanje, inspekcijski nadzor, jedinstveno upravno mesto, Centralni registar stanovništva, matične knjige i e-usluge iz matičnih knjiga, kao i EU integracije, međunarodna saradnja i projekti.

Autor Foto: Tamara Mladenović, MDULS



Skip to content