MDULS i NALED: Čvršća saradnja u cilju lokalnog ekonomskog razvoja i digitalizacije

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević razgovarala je danas sa direktorom NALED-a Violetom Jovanović o budućim pravcima i prioritetima udruženog delovanja u oblasti reforme javne uprave, pre svega, regulatorne reforme, digitalizacije i razvoja elektronske uprave, koordinacije reforme inspekcijskog nadzora i lokalnog ekonomskog razvoja.
Sagovornici su konstatovali da postoje ključne dodirne tačke i ambicije MDULS-a i NALED-a, te da će se nastaviti dosadašnja uspešna saradnja i predan rad na ostvarenju zajedničkih ciljeva i prioriteta, ali i da će se uspostaviti i novi vidovi partnerstva kako bi se smanjilo administrativno opterećenje sektora privrede, lokalni nivo kontinuirano i sigurno razvijao, dalje modernizovala javna uprava i intenzivirala druga faza reforme inspekcijskog nadzora.
Predstavnici NALED-a upoznali su Žarić Kovačević sa do sada ostvarenim rezultatima i doprinosima NALED-a ukupnim reformama, a posebno su istakli uverenje da će i naredni kapitalni zadaci biti u najvećoj meri ostvareni. Ministar je sa svoje strane izrazila spremnost da se svi važni projekti realizuju, navodeći da će se založi za unapređenje i promovisanje ključnih projekata, poput lokalnog indeksa razvoja elektronske uprave i sertifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem, te da će se uključiti u realizaciju međusektorskih pitanja koja zahtevaju saradnju sa drugim organima.
Jedna od tema sastanka bio je i Program razvoja elektronske uprave sa akcionim planom za njegovo sprovođenje za period od 2023. do 2025. godine, te implementacija i regulisanje koncepta pametnih gradova kako bi Srbija osigurala poziciju regionalnog lidera i centra izvrsnosti u ovoj oblasti.
Pored predstavnika MDULS-a, sastanku su prisustvovali Nikola Vučen, član Upravnog odbora NALED-a i predsednik opštine Smederevska Palanka, Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije, i Ana Milovanović, menadžerka za regulatornu reformu u NALED-u.
Foto MDULS



Skip to content