MDULS poklonio laptop računare opštinama u Južnobačkom okrugu

Današnjim obilaskom opštine Bač i sastankom državnog sekretara u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave dr Nemanje Zečevića sa predsednicom opštine Bač Lelom Milinović,  zvanično je zaokružena poseta i dodela laptop računar lokalnim samoupravama u Južnobačkom upravnom okrugu.

Tokom prethodnih dana državni sekretar Zečević obišao je devet opština u Južnobačkom upravnom okrugu i to: Žabalj, Titel, Bečej, Temerin, Vrbas, Beočin, Bački Petrovac, Bačku Palanku i Bač. Osim što je održao sastanke sa rukovodstvom ovih opština, on je jedinicama lokalne samouprave uručio po 20 laptopova, kao znak podrške Ministarstva unapređenju tehničke infrastrukture za razvoj i funkcionisanje elektornske uprave na lokalu, kao i što efikasnijem obavljanju poslova. Tom prilikom državni sekretar je istakao značaj digitalizacije i modernizacije javne uprave na svim nivoima.

U Titelu državni sekretar se susreo sa predsednikom Draganom Božićem, a u Žablju sa zamenikom predsednika opštine Milanom Kanizir. Oni su govorili o planovima i projektima od značaja za napredak ovih lokalnih samouprava, a državni sekretar je istakao da Ministarstvo pruža podršku svim aktivnostima koje opštine i gradovi sprovode u cilju stvaranja boljih uslova za život i rad stanovnika.

Državni sekretar je u Bečeju razgovarao sa predsednikom opštine dr Vukom Radojevićem, a u Temerinu sa pomoćnikom predsednika Milanom Savićem i načelnikom OU Temerin Borisom Stanojevićem. Tema sastanaka bila je realizacija projekata i budući planovi razvoja, a naročito je bilo govora o narednim koracima u cilju modernizacije uprave. Državni sekretar je istakao da je u fokusu Ministarstva intenzivnija digitalizacija i energičniji nastavak reforme javne uprave, kao i sigurna napredak gradova i opština Srbije.

Tokom boravka u Vrbasu i Beočinu, državni sekretar se susreo sa predsednikom opštine Vrbas Milanom Glušcem i zamenikom predsednika ove opštine Jovanom Kovačevićem, kao i sa predsednicom opštine Beočin Biljanom Janković i načelnikom opštinske uprave Filipom Radulovićem. Tokom razgovora državni sekretar se posebno osvrnuo na projekte koje je Ministarstvo podržalo u ovim sredinama, naročito ističići značaj otvaranja jedinstvenih upravnih mesta. On je podsetio da u cilju povećanja pristupačnosti usluga organa na svim nivoima, bržem i jednostavnijem ostvarivanju prava koje imaju građani i privredni subjekti, MDULS sa oko deset miliona dinara pomogao otvaranje jedinstvenih upravnih mesta u Beočinu i Vrbasu. U ovim centralizovanim i savremenim uslužnim mestima građani na jednom šalteru, podnošenjem jednog zahteva i u kontaktu sa jednim službenikom ostvaruju više povezanih prava.

Državni sekretar je u Bačkom Petrovcu razgovarao sa predsednicom opštine Vierom Krstovski, a u Bačkoj Palanci sa zamenikom predsednika Milanom Kraguljcem. Konstatovano je da je u dosadašnjem funkcionisanju ovih opština napravljen veliki pomak koji se ogleda u boljem životu stanovnika, ali i da je potreban neprekidni rad, napor i ulaganje kako bi se održao, afirmisao i poboljšao ukupni društveni i ekonomski okvir. MDULS je pre dve godine izdvojilo 11,5 miliona dinara za parterno uređenje dvorišta PU „Mladost“ u Bačkoj Palanci, a sa blizu 7 miliona dinara Ministarstvo je prošle godine podržalo otvaranje jedinstvenog upravnog mesta u ovoj opštini. Državni sekretar je izrazio uverenje da će Bački Petrovac, krajem oktobra biti bogatiji za JUM, čije uspostavljanje ove godine Ministarstvo podržava sredstvima iz budžeta.

Podsetimo, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević inicijalno je krajem jula održala u Novom Sadu, sedištu Južnobačkog upravnog okruga, integralni sastanak sa načelnikom UO Milanom Novakovićem, gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem i predsednicima opština sa područja Južnobačkog upravnog okruga. Ranije, posetila je predsednicu Pokrajinske vlade Maju Gojković, a tom sastanku prisustvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međunarodnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofrić.

Foto Opština



Skip to content