Dabić na „Vinskom balu“ u Vlasotincu

Državni sekretar u MDULS Đorđe Dabić sinoć je u Vlasotincu obišao štandove i izlagače  38. Vinskog bala, a koji se u kontinuitetu organizuje više decenija, dok uključujući manje prekide ukupno traje 64 godine.

„Ova manifestacija je značajna ne samo u smislu očuvanja tradicije koja datira iz vremena kada je vinogradarstvo bilo izuzetno zastupljeno na ovom podneblju, toliko da su od njega živele i školovale se čitave porodice, nego i u smislu promocije i otvaranja novih perspektiva u uzgoju različitih sorti grožđa i proizvodnji vina. Ključnu ulogu u tome imaće nove generacije i mladi vinari i ja im želim da uspeju u nameri da Vlasotincu vrate titulu jedne od najpoznatijih tvornica napitka od grožđa, a koju je ponosno nosio pre nekoliko decenija kada je pod vinovom lozom ovde bilo oko 400 hektara zemlje“, rekao je ovom prilikom državni sekretar i izrazio nadu da će u ovom kraju porasti opredeljenost za širu proizvodnju i izvoz vina poručivši da bi veća proizvodnja kvalitetnih domaćih vina imala pozitivne efekte na rast čitave ekonomije i privrede u ovom delu Srbije.

Ove godine Vinski bal traje tri dana, a brojni gosti imaju priliku da degustiraju najpoznatija vlasotinačka vina i uživaju u kulturno-umetničkom programu.



Skip to content