Ministarka Žarić Kovačević otvorila „Sajam šljiva“ u Osečini

U svojstvu izaslanika predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića danas je u Osečini ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević svečano otvorila 19. „Sajam šljiva“, tradicionalnu privredno-turističku i izložbenu manifestaciju.

Istakavši da je Sajam pružio originalni pečat opštini Osečini, ministarka Žarić Kovačević je rekla i da je on prepoznat kao jedan od ključnih događaja na ovim prostorima, i ne samo u ovom delu zapadne Srbije, nego i šire.

„Može se reći da je festival šljive pravi ponos Kolubarskog okruga. Ovde, istočno od Podrinja, u Podgorini, u velikom broju se okupljaju vredni domaćini i voćari, prerađivači i ljubitelji šljive, ali i mnogobrojni gosti. Namera nije samo ispunjenje neke turističke forme, nego afirmacija šljivarstva i čuvanje tradicije jednog vremena kada je stablo šljive bilo u svakom srpskom voćnjaku, i kada nije bilo srpske kuće bez šljivovice i pekmeza.  Takođe, cilj je da se podstakne proizvodnja i prerada šljive, kao i njen još bolji plasman na domaće i inostrano tržište“, rekla je Žarić Kovačević, i dodala, da je to ono čemu Vlada Republike Srbije teži u ekonomskom smislu, i što naša država podstiče i podržava – da prerađujemo bogatstvo koje imamo i da sa gotovim proizvodima osvajamo tržišta. Kako je rekla, Srbija ima mnogo toga da ponudi i na tome se zasniva njen sveukupni razvoj i sigurna, kvalitetna budućnost.

Ona je podsetila da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave prepoznalo važnost da se obnovi zdanje objekta srednje škole u okviru Obrazovno-vaspitnog centra „Braća Nedić“ u Osečini kako bi mladi imali bolje uslove za školovanje, te da intenzivno traje druga faza radova na dogradnji i da će škola dobiti dodatnih 300 kvadrata.

„U obe faze radova ukupno smo uložili oko 72 miliona dinara“, navela je ministarka Žarić Kovačević, i dodala, da Ministarstvo ove godine pomaže i da opština dobije jedinstveno upravno mesto, odnosno da građani dobiju centralni prostor gde će u savremenom ambijentu i bez šetnje od šaltera do šaltera, jednim zahtevom moći da završe više poslova koje imaju sa organima uprave.

Ovom prilikom ministarka Žarić Kovačević je u društvu predsednika opštine Osečina Nikole Tomića obišla i štandove izlagača i kroz razgovor sa njima informisala se o ovogodišnjoj ponudi, a posetila je i izložbu „Zlatne ruke“.

Sajam šljiva trajaće tri dana. Prvog dana dodeljeno je specijalno priznanje najvećem izvozniku suve šljive iz opštine Osečine, a poslednjeg dana biće dodeljene nagrade za najbolje proizvođače šljiva, pekmeza, slatkog od šljiva, šljivanog kolača.

Autor Foto: Tamara Mladenović, MDULS



Skip to content